Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μακεδονικό: «Μαραθώνια» διαπραγμάτευση για την ονομασία
Μακεδονικό: «Μαραθώνια» διαπραγμάτευση για την ονομασία

Μακεδονικό: «Μαραθώνια» διαπραγμάτευση για την ονομασία

Με κοινό νκοινωθέν, στο οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος και Νίκολα τονίζουν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρώθηκε η τριμερής στη Βιέννη με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο άνδρες, κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Νίμιτς στα γραφεία του στη Βιέννη, συμφώνησαν, συγκεκριμένα, έπειτα από «μια εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συναντήσεις που είχαν Ελληνες και Σκοπιανοί αξιωματούχοι με τον κ. Νίμιτς, η χθεσινή ήταν αρκετά εκτεταμένη και διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Εκείνο που απομένει να φανεί είναι αν η δυναμική των πρώτων ημερών γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία παραμένει ισχυρή.

Από την πλευρά της Ελλάδας έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον οι επαφές να συνεχιστούν, έως ότου Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε κοινό κείμενο, το λεγόμενο σύμφωνο που πρότεινε ως νέα βάση συνομιλιών ο κ. . Στο κατ' ιδίαν δείπνο που είχαν προχθές το βράδυ οι δύο υπουργοί, πριν από τη χθεσινή συνάντησή τους με τον κ. Νίμιτς, έγινε συζήτηση επί της ουσίας, αλλά και επί του διαδικαστικού. Oι δύο υπουργοί θα συναντηθούν εκτός απροόπτου στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των της Ε.Ε., το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο διήμερο στη Σόφια, καθώς διανύουμε το εξάμηνο της βουλγαρικής προεδρίας.

Σε γενικές γραμμές οι δύο πλευρές συμφωνούν ως προς την ανάγκη να προωθηθεί το συμφωνημένο –γενικό– χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου πρέπει να έχει παραδοθεί μια σαφής και συνεκτική για το ονοματολογικό και όλα τα συνδεδεμένα ζητήματα, μέσα στον επόμενο μήνα. Πέρα από τα ζητήματα που συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με το ονοματολογικό, η Αθήνα παρακολουθεί την εξέλιξη των εύθραυστων πολιτικών ισορροπιών μέσα στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση