Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ηλεία
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ηλεία

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ηλεία

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Ενισχύθηκαν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στις περιοχές Φρίξα και Σκιλλουντία της Ηλείας.

Συγκεκριμένα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ ταυτόχρονα περίπου 90 πυροσβέστες με 36 οχήματα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν δύο μέτωπα μέσα σε χαράδρα, γι' αυτό και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ιώργος εωργιόπουλος «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, γεγονός που βοηθάει το έργο των εναέριων και των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων».

O κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καεί σπίτια, αλλά το μόνο που έχει καταγραφεί είναι κάποιες ζημιές στη στέγη ενός σπιτιού στην κοινότητα της Νέας Σκυλλουντίας».

Όσον αφορά τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι έχουν καεί αρκετά ελαιόδεντρα.

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι «αυτά θα τα βρει η έρευνα της Πυροσβεστικής», για να σημειώσει: «είχα ζητήσει δημοσίως το περασμένο Σάββατο από τους συμπολίτες μας να μην προχωρήσουν στο κάψιμο κλαδιών, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ισχυρούς ανέμους». ‘Αλλωστε, όπως τόνισε, «χθες στην Ηλεία εκδηλώθηκαν περίπου έξι πυρκαγιές».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας – Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος τόνισε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ενώ το έργο της κατάσβεσης βοήθησε και μία μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί».

Σχετικά με την αποτίμηση του μεγέθους των ζημιών, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «έχουν καεί , ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες και κυρίως σε ελαιόδεντρα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις “χειμωνιάτικες” πυρκαγιές σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο – να επεκταθεί η αντιπυρική περίοδος

Οι μεγάλες πυρκαγιές σε Ηλεία, Δυτική και Αρκαδία και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, αποδεικνύουν με σκληρό τρόπο τις κρίσιμες που συντελούνται στον πλανήτη, αλλά και στη χ μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον καθημερινές και ήδη καταστροφικές. Αν δεν λάβουμε άμεσα δράση για τον μετριασμό και την προσαρμογή οι προκλήσεις θα εντείνονται εκ. Οι κίνδυνοι από μεγάλες πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται ακόμη και στους …χειμωνιάτικους μήνες, με το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές να ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς. Σε συνδυασμό με την ξηρασία, οι πυρκαγιές προβλέπεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα στην Δυτική Πελοπόννησο.

Το γεγονός αυτό συντελεί σε άμεση αλλαγή στην καθημερινή συμπεριφορά όλων και στον τρόπο παραγωγής και διαχείρισης του χώρου της υπαίθρου. Η ανοιχτή καύση κλαδεμάτων πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με τη μέθοδο του επιτόπιου (ή μετά από συγκέντρωση) θρυμματισμού αυτών και το άπλωμά τους στο έδαφος. Είναι φανερό όμως ότι με την ουσιαστική εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου τα οφέλη του δεν θα αφορούν μόνο την αποφυγή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου και την βελτίωση του εδάφους αλλά και την αποτροπή κινδύνων για τα μας και τα χωριά μας.

Στην Ελλάδα μετά το 2007 και τις τεράστιες σε μέγεθος και απώλειες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τη συάσταση τους στους κατοίκους των περιοχών, αναγνωρίζοντας το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης που με ελλιπή μέσα και ανθρώπινο δυναμικό υπερβάλλει εαυτό, ενώ προτείνουν παράλληλα την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η Δυτική Ελλάδα. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου σχετικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στον οποίον μπορούμε να συμβάλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση