Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών και της σύγκρουσης κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής ς σημαίνει σήμερα το βράδυ στη Βουλή, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που, με χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση, ρίχνει την αυλαία στην πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Η διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, «χρωματίστηκε» εντόνως από το πρωθυπουργικό διάγγελμα για έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και για ευνοϊκή ρύθμιση του για τα νησιά που έχουν προβλήματα εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, που έλαβαν έκτοτε τον λόγο, έδωσαν την αίσθηση πως ανέμεναν τέτοιου περιεχομένου εξαγγελίες ώστε να αμυνθούν με τρόπο «θετικό» στη μαζική, επιθετική και συνεχή κριτική που δέχονται διαρκώς από την . Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση από του βήματος της Ολομέλειας απαξίωσε τις διά στόματος Τσίπρα τελευταίες εξαγγελίες.

ια «πανικόβλητο πρωθυπουργό» και για «επικοινωνιακά -τρικ» μίλησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Η πομπώδης εξαγγελία του πρωθυπουργού συνιστά ομολογία ήττας», σχολίασε από την πλευρά της Δημ. Συμπαράταξης ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. «Η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις», σχολίασε η τέως γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι ομιλητές από τον χώρο της αντιπολίτευσης, με τα στελέχη της Χ.Α. να κάνουν χρήση εξαιρετικά σκληρών φράσεων για την κυβέρνηση, αλλά και για όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που με παρέμβασή του εντός Κοινοβουλίου έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου. «Όσον αφορά τα 617 εκατ. που ανακοίνωσε ο , θα ήθελα να εξηγήσω ότι είναι από το πλεόνασμα το οποίο υπάρχει, 2,44 δισ. μέχρι τον μήνα Νοέμβριο, πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού του 2016», είπε η υφυπουργός Οικονομικών. Στοιχείο ενδεικτικό της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος οι βουλευτές της πλειοψηφίας.

Δύο άλλα θέματα φάνηκε, επίσης, να απασχολούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας στις τοποθετήσεις τους. Το πρώτο αφορούσε την «έκκληση» του υπουργού Οικονομικών να δηλώσουν τα κόμματα εάν στηρίζουν την κυβερνητική θέση στις για μη λήψη μέτρων τώρα, ενόψει πιθανών κενών που καταγραφούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, και για τα εργασιακά. Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης ζήτησε η σχετική συνεννόηση να γίνει «κεκλεισμένων των θυρών», αλλά η κυβέρνηση περιορίστηκε να απαντήσει πως απλώς αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις. Το δεύτερο είναι οι εξελίξεις στα , με δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, να λαμβάνουν αποστάσεις από την υπόθεση «επίσκεψη στο Καστελλόριζο» που διοργάνωσε ο κ. Π. Καμμένος: ευθέως ο κ. Ν. και εμμέσως ο κ. Ν. Ξυδάκης. Ο ανασχηματισθείς τέως υπουργός Παιδείας, πάντως, άφησε αιχμές και για την απομάκρυνσή του: «Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», είπε ο κ. .

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση