Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Μαχαίρι» σε συντάξεις ΤΕΒΕ, Δημοσίου και ευγενών ταμείων
«Μαχαίρι» σε συντάξεις ΤΕΒΕ, Δημοσίου και ευγενών ταμείων

«Μαχαίρι» σε συντάξεις ΤΕΒΕ, Δημοσίου και ευγενών ταμείων

Μεγάλες μειώσεις στις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), του Δημοσίου κι των πρώην ευγενών τμείων ( – Τραπεζών) δείχνουν τα αποτελέσματα από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, έχει ολοκληρωθεί ο επαν του 75% των συντάξεων, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχει καλυφθεί το %. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όμως εντός του 2018 οι 2,6 εκατ. ήδη συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και κατά συνέπεια, το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων. Σύμφωνα με τον νόμο, οι μειώσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 18%, ακόμη κι αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη.

Ο νόμος προβλέπει, επίσης, την κατάργηση των επιδομάτων συζύγου και τέκνων, που λαμβάνει μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση, και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεσμεύεται ότι και η κατάργηση των επιδομάτων θα υπολογιστεί στο ανώτατο όριο περικοπών του 18%.

Οι εργαζόμενοι στον ενιαίο φορέα έχουν, βέβαια, εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την πιστότητα των αποτελεσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πρώην ταμεία όπως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων () που δεν έχουν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και κατά συνέπεια ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν είναι εύκολος. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι ειδικά στις περιπτώσεις παλαιών συντάξεων, για παράδειγμα της δεκαετίας του '80, είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναϋπολογιστούν με ακρίβεια οι , και κατά συνέπεια εκτιμούν πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Αντώνης Κουρούκλης, αμέσως μετά τη δημοσιο των επίσημων αποτελεσμάτων τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι οφείλουν να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να ελεγχθεί το όποιο αποτέλεσμα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει στον επανυπολογισμό περίπου 1,9 εκατ. κύριων συντάξεων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ήτοι εθνική συν ανταποδοτική σύνταξη.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση