Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Μαχαίρι» 40% στις εισαγωγές λόγω των capital controls
«Μαχαίρι» 40% στις εισαγωγές λόγω των capital controls

«Μαχαίρι» 40% στις εισαγωγές λόγω των capital controls

Περίπου 60% των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων για συναλλαγές στο εξωτερικό καλύπτουν οι εγκρίσεις της Επιτροπής Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, στο διάστημα 29 Ιουνίου μέχρι 18 Αυγούστου εγκρίθηκαν συναλλαγές επιχειρήσεων στο εξωτερικό συνολικού ύψους 2,97 δισ. ευρώ έναντι αναγκών ύψους 5 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων πριν από την επιβολή των περιορισμών. Δηλαδή οι συναλλαγές επιχειρήσεων με το εξωτερικό «τρέχουν» με μικρότερο ρυθμό κατά 40% σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στο διάστημα 29 Ιουνίου μέχρι και 18 Αυγούστου, εγκρίθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 2.976 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 725 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διατραπεζική αγορά, τα 702 εκατ. ευρώ την ενέργεια, τα 296 εκατ. ευρώ τρόφιμα, τα 152 εκατ. ευρώ φαρμακευτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ αφορούσαν άλλους τομείς, όπως δαπάνες αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, εισαγωγές πρώτων υλών, αυτοκινήτων, ένδυση – υπόδηση, είδη καπνού, παιχνίδια, βιβλία κ.ά.

Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιτροπή 10.331 αιτήματα για έγκριση χρηματοδότησης εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 8.509, απορρίφθηκαν 332, ανακλήθηκαν 373, ενώ για 579 αιτήματα απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία. Από τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 1.293 αφορούσαν αιτήματα για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και 1.195 αιτήσεις ποσά κάτω των 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την 3η εβδομάδα των περιορισμών τα ημερήσια αιτήματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ εγκρίθηκαν αιτήματα ύψους ανάλογου των αιτημάτων που εγκρίθηκαν συνολικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διανομή ΤΕΒΑ - https://t.co/QClxICW0w0 -

  • Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία Αγοραστού  για τη δημόσια υγεία  στη Θεσσαλία - https://t.co/dUuEsL0HtD -

  • Ποδηλασία: Χάλκινο μετάλλιο ο Χρήστος Βολικάκης - https://t.co/qy1LpwnwOF -

"Αλιεύοντας" την είδηση