Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μ. Σαπέν: «Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Μ. Σαπέν: «Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Μ. Σαπέν: «Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Ο Μισέλ Σαπέν δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην και σε ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτήν. Κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής της , μερικές φορές ήταν μόνος στην προσπάθειά του να ηρεμήσουν τα πράγματα. Με την εμπειρία και την αποφασιστικότητά του, ο άλλος υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε απολογισμό του πρώτου έτους του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αφήνοντας παράλληλα για τον Ελληνα πρωθυπουργό μια πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις.

– Ενα έτος μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, χαρακτηρίζετε ως θετική εξέλιξη την πορεία του Ελληνα πρωθυπουργού;

– Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν τη χρονιά διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξής του, είναι η επιβεβαίωση της προσωπικότητάς του, ιδίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η προθυμία του να έχει διάρκεια το αποτύπωμα των ενεργειών του.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες έδειξε ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, αλλά για ένα χρονικό διάστημα επαρκές για την πλήρη αναμόρφωση της ς, επιτρέποντάς της να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Νομίζω ότι από αυτήν την άποψη η φετινή χρονιά ήταν θετική ακόμη και αν δεν μου επιτρέπεται, βέβαια, να υπεισέλθω σε συζητήσεις αναφορικά με την ελληνική εσωτερική πολιτική, την οποία σέβομαι.

– Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

– Ο δήλωσε πρόσφατα, ενόψει του ασφαλιστικού, ότι αν η Ελλάδα οφείλει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, δεν θα το κάνει επειδή την αναγκάζουμε να το κάνει, αλλά επειδή συνιστά αναγκαιότητα για τη χ. Νομίζω ότι αυτή η φράση είναι σωστή. Η Ελλάδα, εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα από το σύστημα το οποίο θα μπει, πρέπει να βάλει μια τάξη στα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση ώστε να επιτρέψει μια δίκαιη επιβολή και είσπραξη φόρων. Με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα για την Ελλάδα.

Το αντιστάθμισμα

«Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, την πιο σπουδαία τεταμένη και δύσκολη στιγμή, αποφασίσαμε, από κοινού τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και ποιο αντιστάθμισμα θα δοθεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του αντισταθμίσματος δεσμευτήκαμε για ελάφρυνση του χρέους. Επομένως, το θέμα αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και επαναλαμβάνω, είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε από τη μεριά μας πρέπει να την τηρήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας».

– Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η τρόικα αναμένεται στην την επόμενη εβδομάδα. Το σημείο τριβής αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εσείς εκτιμάτε ότι οι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για μη μείωση των συντάξεων;

– Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών. Κατανοώ πλήρως ότι γι' αυτήν την ελληνική κυβέρνηση, όπως και για κάθε άλλη, μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνιστά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα όπου το συνολικό επίπεδο των συντάξεων δεν είναι υψηλό, όπου τα είναι από τα οποία δεν επωφελείται μόνο ένα άτομο, αλλά συχνά μια ολόκληρη οικογένεια.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση