Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Softex, στον δρόμο 200 εργαζόμενοι
«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Softex, στον δρόμο 200 εργαζόμενοι

«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Softex, στον δρόμο 200 εργαζόμενοι

Την πολυεθνική εταιρεία Bolton Group καταγγέλλει για το κλείσιμο του εργοστασίου της (Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα) το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία, καθώς μπαίνει «λουκέτο» στη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων χάρτου. Το υπουργείο δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου της , στο οποίο απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη στους εργαζόμενους το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της στον Βοτανικό. Να σημειωθεί ότι ύστερα από που κατέστρεψε τμήμα των εγκαταστάσεων, τον Ιούλιο του 2015, η μονάδα που κάηκε παρέμενε κλειστή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πολυεθνική εταιρεία Bolton Group, με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την πολύ μικρή αποζημίωση που τελικά αποφάσισαν να δώσουν για την οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Το υπουργείο δηλώνει ότι σε με τους εργαζόμενους και τη της Softex θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Softex αποτελεί την εταιρεία που τη δεκαετία του 1970 έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας χάρτου, αλλά στηρίχθηκε στον δανεισμό και σε ανορθολογικές , ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 έφθασε να απασχολεί υπερδιπλάσιο προσωπικό από το αναγκαίο. Μέχρι τo 1980 η Softex κατείχε μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά. Ομως τα συνεχή θαλασσοδάνεια των ιδιοκτητών, τα οποία λαμβάνονταν στο όνομα της επιχείρησης, αλλά τροφοδοτούσαν άλλες δραστηριότητές τους (ξενοδοχειακές, εμπορικές, οικοδομικές), είχαν αποτέλεσμα το 1984 να συσσωρευτούν 17 δισ. δρχ. και να εκπέσει η της εταιρείας. Τον Μάρτιο του 1984 η κυβέρνηση μετοχοποιεί τα και η εταιρεία περνά στον έλεγχο του ΟΑΕ. Οι διοικήσεις που «παρήλασαν» από τη Softex από το 1984 μέχρι το 2002, που μεταβιβάστηκε στην Bolton Group, δεν μπόρεσαν παρά να ακολουθήσουν, με μικρά διαλείμματα, τον δρόμο του ξέφρενου τραπεζικού δανεισμού, δηλαδή τον δρόμο που είχε ακολουθήσει από τη δεκαετία του 1970 η οικογένεια Κεφάλα, οδηγώντας την επιχείρηση σε αδιέξοδο. Το 2002 η Softex εξαγοράστηκε από το σημερινό ιταλικό όμιλο Bolton Group.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή κατασκευή σκίαστρου για τους πολίτες στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου - https://t.co/2arrcIsaVE… -

  • Τροποποίηση της B΄ φάσης του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών #κάλυψηπαγίωνδαπανών - https://t.co/VgPImsJ6CQ -

  • Τραυματισμός δικυκλιστή σε τροχαίο στην Σκιάθο  #τροχαίοατύχημα - https://t.co/7pG9UvtHmq -

"Αλιεύοντας" την είδηση