Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Λειτουργοί με συντάξεις απαξίωσης
Λειτουργοί με συντάξεις απαξίωσης

Λειτουργοί με συντάξεις απαξίωσης

Συντάξεις απαξίωσης για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ανώτατους δικαστικούς προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνταξιούχοι ανώτατοι αξιωματικοί και δικαστές, που έχουν εξ αντικειμένου υπηρετήσει επί δεκαετίες στον «σκληρό πυρήνα» του κράτους, αναγκάζονται να περάσουν το γήρας τους βασισμένοι σε πενιχρές αποδοχές, οι οποίες διαρκώς περικόπτονται. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που έχουν το ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ λαμβάνουν από 1.420 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο έχουν υπηρετήσει και τα επιδόματα κινδύνου που λαμβάνουν. Παράλληλα, ο ίδιος νόμος «κατεβάζει» τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου στα 1.471 ευρώ.

Αναλόγου ύψους με του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι και οι τελικές συντάξεις για τους επίτιμους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, περιλαμβανομένων και των μερισμάτων που λαμβάνουν από τα επικουρικά ταμεία των κλάδων τους, τα οποία, επίσης, λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η χαμηλότερη τιμή (περίπου 1.420 ευρώ) αφορά όσους προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς, ενώ η υψηλότερη όσους δικαιούνται επιδόματα κινδύνου, είτε υπήρξαν ιπτάμενοι, προσωπικό υποβρυχίου, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ και γενικά τα στελέχη που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Πριν από το 2010 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, οι αντίστοιχες συντάξιμες αποδοχές κυμαίνονταν πάνω από τις 3.000 ευρώ μηνιαίως. Ακολούθησαν, αθροιστικά, ακόμη 10 περικοπές. Μετά το 2010 έπεσαν περίπου στις 2.900 ευρώ, ενώ το 2014 έγινε δραστική μείωση στα 1.750 ευρώ. Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξιμες αποδοχές έπεσαν κι άλλο (1.420-1.580 ευρώ).

Το συνολικό ποσοστό μείωσης των συντάξιμων αποδοχών στα τελευταία οκτώ χρόνια αγγίζει σχεδόν το 70%. Οπως αναφέρουν απόστρατοι αξιωματικοί με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», υπάρχει φόβος και για περαιτέρω περικοπές. Οι ίδιες πηγές διερωτώντο για το μήνυμα που στέλνει στους αξιωματικούς που υπηρετούν σήμερα σε ενεργές και νευραλγικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως οι πιλότοι των μαχητικών, οι οποίοι καθημερινά δοκιμάζουν τις αντοχές τους πάνω από το Αιγαίο. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ), σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι το θέμα των πενιχρών συντάξιμων αποδοχών της ηγεσίας των Ε.Δ. δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, «αλλά πρωτίστως και κυρίως ηθική και αξιακή».

 

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του παραλιακού άξονα Θεσσαλίας Κεραμίδι-Ρακοπόταμος - https://t.co/bzQj3uOYpZ -

  • Μεγάλη επιτυχία της Νίκης Βόλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών - Γυναικών - https://t.co/Dg7Nw3DsUl -

  • Μνήμη Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς - https://t.co/TBBnPynb7t -

"Αλιεύοντας" την είδηση