Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Λευκή Βίβλος, οι ΕΟΕΣ συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης»
«Λευκή Βίβλος, οι ΕΟΕΣ συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης»

«Λευκή Βίβλος, οι ΕΟΕΣ συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης»

Στην Αθήν την Πρασκευή 4 Μαϊου 2018, στο Mέγαρο (αίθουσες 5 & 6), θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση όλων των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνς (ΕΟΕΣ), καθώς και εκδήλωση αφιερωμένη στην «Ημέρα της Ευρώπης» (ώρα 9.30 π.μ. –  4.30 μ.μ.)

Το θέμα της συνέλευσης είναι: «Λευκή Βίβλος, οι ΕΟΕΣ συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα ακολουθήσουν συνεδρίες στις οποίες θα τοποθετηθούν Έλληνες Ευρω, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έλληνες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η εκδήλωση αποτελεί  μια πρωτοβουλία των ΕΟΕΣ «Αμφικτυονία» και «Εύξεινη Πόλη», που έχουν έδρα τους την Ελλάδα και συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, να αναδείξει το ρόλο και τις δυνατότητες των ΕΟΕΣ στην περιφερειακή , αλλά και στις προσπάθειες για την επίτευξη συνοχής  μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, απευθύνεται σε όλους όσους ήδη συμμετέχουν ή επιθυμούν να γίνουν ενεργά μέλη των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας και να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο και δυνατότητες. Τους φορείς της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τους ακαδημαϊκούς φορείς, τους φορείς της ς και της οικονομίας. 

 Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ)

 Οι Ευρωπαϊκοί όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – ΕΟΕΣ (European Grouping of Territorial CooperationEGTC) είναι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία  με στόχο να διευκολυνθεί η διασυνοριακή, διακρατική και διαπεριφερειακή μεταξύ των κρατών μελών, των περιφερειακών και τοπικών αρχών τους.

Στόχος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας είναι να διευκολύνουν και να προωθούν τη διασυνοριακή, διακρατική και διαπεριφερειακή στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, υλοποιούν προγράμματα που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ, ή οποιοδήποτε άλλο έργο Ευρωπαϊκής διασυνοριακής συνεργασίας.

Ως νομικές οντότητες, οι EΟΕΣ απαρτίζονται από φορείς πολλών Κρατών Μελών. Στα μέλη τους, μπορούν να συγκαταλέγονται τα ίδια τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, ενώσεις ή οποιοιδήποτε άλλοι δημόσιοι φορείς. Τουλάχιστον δύο μέλη των ΕΟΕΣ πρέπει να προέρχονται από Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Οι ΕΟΕΣ δίνουν τη δυνατότητα στους εν λόγω εταίρους να υλοποιούν κοινά έργα, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να βελτιώνουν τον συντονισμό του χωροταξικού σχεδιασμού.

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 70 Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας, οι οποίοι καλύπτουν 18 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται. Στα του 2017, 23 νέοι ΕΟΕΣ βρίσκονταν στο στάδιο της σύστασης.

"Αλιεύοντας" την είδηση