Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη και μεγάλη αποχή στις Προεδρικές εκλογές
Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη και μεγάλη αποχή στις Προεδρικές εκλογές

Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη και μεγάλη αποχή στις Προεδρικές εκλογές

Βάσει των δημοσκοπήσεων, των συζητήσεων σε προσκήνιο και παρασκήνιο όλο τον προηγούμενο διάστημα και μέχρι την Κυριακή των εκλογών, δύο ήταν τα βασικά ερωτήματα. Πρώτον, ποιος εκ των Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου θα περνούσε στον δεύτερο γύρο και πού θα κυμαινόταν το ποσοστό της αποχής. Τελικά, δεύτερος έκοψε το νήμα ο Σταύρος Μαλάς και το ποσοστό της αποχής μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί εφόσον έφτασε το 28,1%. Η εκλογική διαδικασία κύλησε, εκτός ορισμένων απρόοπτων, σε ήπιους τόνους με όλους τους υποψηφίους να κάνουν έκκληση στον κόσμο για συμμετοχή αλλά και όταν το απόγευμα της Κυριακής φαινόταν πως τα ποσοστά προσέλευσης δεν ήταν ικανοποιητικά, έκαναν την εμφάνισή τους και SMS από επιτελεία που καλούσαν τον κόσμο να ψηφίσει.

Πριν και μετά το exit poll

Η αγωνία κορυφώθηκε στις 6 παρά πέντε το απόγευμα της Κυριακής, με τους πέντε βασικούς υποψήφιους να «ζουν» διαφορετικά τα όσα αναμένονταν ενόψει των exit polls. Η δημοσιοποίησή τους και η έναρξη αυτού του κύκλου των συζητήσεων, έδωσε το στίγμα της βραδιάς. Η πρωτιά Αναστασιάδη, μετέδωσε το συναίσθημα της νίκης και της σιγουριάς για την επικράτηση στο επιτελείο του όταν την ίδια στο Προεδρικό επικρατούσε ηρεμία σε όλους τους τόνους, με στελέχη της κυβέρνησης που βρέθηκαν εκεί από νωρίς το απόγευμα, να μην προβαίνουν σε πηχυαίες δηλώσεις.

«Το πρώτο βήμα έγινε» σχολίαζαν με νόημα, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες θεωρώντας πως ήταν χρονικά νωρίς για τα όποια σενάρια και για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που είτε τελικά περνούσε ο Σταύρος Μαλάς είτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον δεύτερο γύρο. Η συζήτηση δεν έλειψε γύρω και από το πόσο μέσα ή έξω έπεσαν τα exit polls τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων προέδρων και στο ποιοι εξασφαλίζουν το για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, όχι στα ποσοστά εφόσον εκεί υπήρχε μεγάλη απόκλιση. Την ίδια , στο επιτελείο Μαλά υπήρχε μια πρώτη αντίδραση μεγάλης ικανοποίησης για τα αποτελέσματα των Exit Polls, ωστόσο, οι παραστάσεις ως και νίκης για το αποτέλεσμα, ήρθαν όταν πια ξεκαθάρισε το απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Στελέχη του επιτελείου του τελευταίου δε, μετέφεραν λίγο μετά τα Exit Polls ένα αισιοδοξίας παρά το γεγονός ότι εμφανιζόταν τρίτος.

Η καταμέτρηση

Το χρονικό περιθώριο που φάνηκε προς στιγμήν να αντιστρέφει την κατάσταση, όπως διαμορφωνόταν μέσα από τα exit polls για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ήταν στην αρχή της καταμέτρησης όταν και κρατούσε ένα προβάδισμα, αλλά βραχείας κεφαλής από τον Σταύρο Μαλά. Κάτι που όμως δεν είχε συνέχεια, καθώς η καταμέτρηση που προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς, έδινε σε κάθε νέα είσοδο στοιχείων σαφές προβάδισμα στον Σταύρο Μαλά, που παγιώθηκε σχεδόν μια ώρα πριν να κλείσουν οι . Τα νέα είχαν ήδη φτάσει στο επιτελείο του τελευταίου οπότε και άρχισε η προσέλευση φίλων του υποψηφίου αλλά και του ΑΚΕΛ, ενώ στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν ελάχιστη η προσέλευση στελεχών και οι σχετικές τοποθετήσεις για το αποτέλεσμα γίνονταν είτε μέσω τηλεόρασης ή κοινωνικών δικτύων.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση