Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κύπρος: Αμεση οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ
Κύπρος: Αμεση οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ

Κύπρος: Αμεση οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ

Στην οριοθέτηση κι της υπόλοιπης της Κυπρικής ς, κάτι το οποίο περιλαμβάνει το βόρειο αλλά και το δυτικό τμήμα, θα προχωρήσει η Λευκωσία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανστασιάδης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Ζύγι, ο κ. είπε ότι επί του θέματος της οριοθέτησης της «περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες». Και ως προς το χρονικό διάστημα είπε ότι: «εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με την οριοθέτηση και της υπόλοιπης Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση την πάγια αντίληψη που εξέφρασε και ο κ. , ότι οι δύο ζώνες ς και Κύπρου εφάπτονται, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης με την Τουρκία.

Επί τούτου, μάλιστα, ερωτήθηκε και ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας πως «δεν είναι θέμα οριοθέτησης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Επομένως, αυτό είναι εντελώς ξένο θέμα προς όσα συζητούμε για τις συντεταγμένες της κυπριακής ΑΟΖ». Ως προς τις πιθανές της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε «θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και ανάλογα θα αντιδράσουμε και θα δράσουμε».

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η οριοθέτηση θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Λευκωσία, καθώς ουσιαστικά η Αθήνα έχει ελάχιστες, μάλλον τυπικού χαρακτήρα, παρατηρήσεις στο σχέδιο της Κυπριακής ς.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση