Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κυπριακό: Πολυμερής με πολλά ανοικτά μέτωπα
Κυπριακό: Πολυμερής με πολλά ανοικτά μέτωπα

Κυπριακό: Πολυμερής με πολλά ανοικτά μέτωπα

Μετά το χθεσινό πολύωρο «» του εδαφικού που κατέληξε στην κατάθεση μόνο δύο χαρτών (ενός από κάθε πλευρά), άνοιξε ο δρόμος για τη διεθνή πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα από πλευράς Ελλάδος και Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με δυνατότητα επέκτασής της και αύριο Παρασκευή, εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του.

Οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί οδήγησαν χθες στην ανταλλαγή χαρτών που κινούνταν στα ποσοστά (τουρκοκυπριακού εδάφους) μεταξύ 28,2% και 29,2%, δηλαδή στο πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί στο Μον Πελερέν.

Οπως επισήμανε χθες το βράδυ και ο κ. , η κατάθεση χαρτών συνιστά «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Νωρίτερα, παραλαμβάνοντας τον τουρκοκυπριακό χάρτη, ο κ. υπέβαλε γραπτώς τις διαφωνίες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον τουρκοκυπριακό χάρτη απουσίαζε η της Μόρφου. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ απόσταση υπάρχει και στο ζήτημα της αρμοδιότητας των δικαστηρίων, είναι σαφές πως η πολυμερής ξεκινάει με σχεδόν όλα τα θέματα ανοικτά.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης είχε σύντομη συνάντηση με τον Ελληνα Ν. Κοτζιά. Η συνάντησή τους θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και βάθος. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη, προκειμένου να συζητήσουν όσα εκτυλίχθηκαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Τον κ. Κοτζιά συνοδεύει 12μελής διπλωματών, καθηγητών και εμπειρογνωμόνων, ανάμεσα στους οποίους ο κ. Χρ. Ροζάκης, ο γ.γ. ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος, η κ. Φωτεινή Παζαρτζή, ο κ. Π. Λιάκουρας, ο κ. Α. Τζανακόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Β. Καλπαδάκης.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με σαφείς προτάσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Στο ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία αναβαθμισμένης αστυνομικής δύναμης για τα ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας. ια τον «σκληρό πυρήνα» των θεμάτων άμυνας η ελληνική πλευρά θα καταθέσει πρόταση για Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας των Τριών Δυνάμεων (, Τουρκία, Βρετανία), το οποίο θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960. Στο πλαίσιο των εγγυήσεων, η ελληνική πλευρά αξιολογεί ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι η ανώτατη δυνατή και θα βάλει τέλος στο ισχύον αποικιοκρατικού τύπου καθεστώς. Προφανώς, η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θεωρείται ακόμη μια προϋπόθεση από την ελληνική πλευρά

Η πολυμερής διάσκεψη θα κινηθεί αποκλειστικά στο αρχικό αντικείμενό της, για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Ο προγραμματισμός που είχε δώσει χθες ο ΟΗΕ προβλέπει μια σύντομη πρωινή συνάντηση (10.30 τοπική ώρα) ανάμεσα στον γ.γ. Αντόνιο κουτιέρες και στους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Στις 11 θα ακολουθήσει η σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης και στις 13.00 θα αρχίσει η δεξίωση υποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί ένα γεύμα εργασίας, όπου θα συμμετάσχουν και οι παράγοντες (μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας) που δεν έχουν ρόλο στην πολυμερή ως συμβαλλόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα συνεχιστεί έως τις έξι το απόγευμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια που αφορούν τις διακοινοτικές σχέσεις στην Κύπρο θα συνεχιστούν σε βάθος χρόνου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε επ' αυτού χθες το βράδυ ότι «δεν είναι το τέλος του » και περιέγραψε την πρόοδο στο θέμα των χαρτών ως «αρχή της διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση