Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ
Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ

Κθοριστική θεωρείτι η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που καλείται να αποφασίσει τη διατήρηση ή έστω τη μικρή αύξηση του στον απόηχο του αποτελέσματος του ελληνικού δημοψηφίσματος. Η αύξηση της ρευστότητας θεωρείται αναγκαία στον βαθμό που σήμερα ή το αργότερο αύριο, εξαντλούνται τα ρευστά που υπάρχουν στις . Πρόκειται για το υπόλοιπο από το μαξιλάρι του , το οποίο έχει περιοριστεί πλέον δραματικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση του ELA από την περασμένη Παρασκευή, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δύσκολο να ικανοποιηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει τις φωνές που εισηγούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες το «κούρεμα» των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές για την άντληση ρευστότητας από τον ELA. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με αναστολή λειτουργίας τους, καθώς η απο της αξίας των ομολόγων που παρέχουν ως ρευστότητα, θα απαιτήσει νέες εγγυήσεις, τις οποίες δεν διαθέτουν. Πιο ψύχραιμες φωνές στο διοικητικό συμβούλιο της , εκτιμάται ότι θα προτείνουν στην Κεντρική Τράπεζα να περιμένει πριν λάβει δραστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τις μετριοπαθείς αυτές εισηγήσεις, η θα πρέπει να περιμένει για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση επείγεται να δώσει το σήμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στόχος να πετύχει μια μικρή αύξηση του ELA που θα συντηρήσει την υποτυπώδη έστω λειτουργία των ελληνικών τραπεζών και κυρίως θα αποφύγει μη αναστρέψιμες εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες. Μια μικρή παράταση από την ΕΚΤ που θα συνοδευθεί με παράλληλη μικρή αύξηση του ELA, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με χαρτονομίσματα, δίνοντας τη δυνατότητα αναλήψεων από τα ATM.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση