Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κρίσιμη επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί
Κρίσιμη επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί

Κρίσιμη επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί

Ο αγώνας δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η πίεση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με δύσκολα μέτρα, όπως αυτά που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών, και η κινητικότητα με επίκεντρο τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η άφιξη στην Αθήνα σήμερα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, συνδέεται άμεσα με την πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη σημασία που δίνουν οι εταίροι και δανειστές στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση από την Αθήνα όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει την ευθύνη δρομολόγησης του μεγαλύτερου μέρους των νέων μέτρων αλλά και την ευθύνη των δημοσιονομικών, με τον κ. Γιώργο Σταθάκη, που διαχειρίζεται το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Προκειμένου να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή της η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση καλείται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της στο ανοιχτό θέμα των ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν κλείνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο σε ορισμένα από αυτά, κυρίως στις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, το κλίμα που μεταφέρεται από βουλευτές της περιφέρειας είναι ότι εισπράττουν αρνητικές αντιδράσεις και πίεση. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και απώλειες κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Πάντως, αρκετοί βουλευτές έχουν θέσει προς τους συναρμόδιους υπουργούς θέμα να προβλεφθούν ορισμένα αντισταθμιστικά, τα οποία θα μετριάσουν τις απώλειες. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι είχαν αναληφθεί σχετικές δεσμεύσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της προσφυγικής κρίσης, στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την κυβερνητική ηγεσία να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της μεγάλης πίεσης που δέχεται η χώρα. Ο κ. Τσίπρας, από κοινού με τον κ. Σουλτς, πρόκειται να επισκεφθούν τη Λέσβο. Παράλληλα, θα παρευρεθούν στην πρώτη οργανωμένη αποστολή μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, αύριο, η οποία, αν και αφορά μια μικρή ομάδα προσφύγων, συμβολικά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εγκαινιάζει αυτή τη νέα διαδικασία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σε απολύμανση στα λεωφορεία προχωρά το  ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Μαγνησίας - https://t.co/ucNQFToi7t -

  • Στην Προεθνική Ελλάδος Κ18 στο σκάκι ο Κων/νος Τσαρσιταλίδης  - https://t.co/6KUQ6PKsHn -

  • Νέες προοπτικές για την ηλεκτροκινητικότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Emobicity… - https://t.co/CyeGVWU3wi -

"Αλιεύοντας" την είδηση