Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κομισιόν: Καταστροφική ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση
Κομισιόν: Καταστροφική ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Κομισιόν: Καταστροφική ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Με μία αναλυτική έκθεση 187 σελίδων, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαριθμεί και αναλύει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα δύο χρόνια του τρίτου προγράμματος. Το βασικό μήνυμα είναι ότι η έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δικαιοσύνη και την δημόσια διοίκηση αλλά οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς η εφαρμογή τους θα κρίνει την επιτυχία του τρίτου προγράμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική από αυτή που αναμενόταν, το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε να ανακάμπτει στα μέσα του 2016 και η «η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των αναθεωρήσεων του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕSM». Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται, η αυξήθηκε κατά το 1% κατά το πρώτο εξάμηνο του , η ανεργία μειώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του αλλά, συνολικά, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, ιδίως στις νέες ηλικίες.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,5% το , με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να είναι η κινητήριος δύναμή της,  αλλά η έκθεση τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολο της αξιολόγησης καθώς «τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής ς η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή».

Η έχει, μέχρι σήμερα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπεται να αποδώσουν 4,5% του ΑΕΠ έως το . Υποστηριζόμενη από αυτά τα μέτρα και τις ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις, η Ελλάδα υπερέβη το δημοσιονομικό της στόχο κατά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ το 2016. Λαμβάνοντας υπόψη την εισαγωγή του Προγράμματος Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (SSI), η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση