Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κομισιόν: Υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες
Κομισιόν: Υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες

Κομισιόν: Υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες

«Απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά» επισημαίνει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την υλο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη , «παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί χάρη στη στήριξη που παρέχει η Επιτροπή».

Η , που δημοσιοποιήθηκε παραμονές της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. επιθεωρούσε τις εργασίες στα hotspots Χίου και Λέρου, επισημαίνει ότι μόνο ένα από τα πέντε hotspots για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί λειτουργεί, αυτό στη Λέσβο, ενώ ζητείται να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί (σ.σ. έως το τέλος του χρόνου) και να βελτιωθεί η οργάνωση.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση, «οι ελληνικές αρχές έχουν επιλέξει τα πέντε κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots) να γίνουν σε Λέσβο, Λέρο, Κω, Χίo, Σάμο. Μέχρι σήμερα, όμως, λειτουργεί μόνο το πρώτης υποδοχής στη Λέσβο.

Η Ελλάδα όρισε επίσης συντονιστές των εν λόγω κέντρων και συνέστησε μια κεντρική συντονιστική επιτροπή. Πρέπει όμως να ολοκληρώσει την κατασκευή των κέντρων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και να βελτιώσει την οργάνωσή τους.

Ομάδες ταχείας επέμβασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να στηρίξουν την Ελλάδα «θέτοντας στη διάθεσή της την αναγκαία τεχνική εμπειρία ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Τονίζεται επίσης ότι έπειτα από το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα για την ενεργο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο Frontex «θα αποστείλει ομάδες ταχείας επέμβασης στα (RABIT) στο Αιγαίο και στα νησιά του Αιγαίου». Οσον αφορά τη χρηματοδότηση που έχει μπλοκάρει, στην έκθεση τονίζεται η που έχει δοθεί στην Ελλάδα. «Ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται επί τόπου εδώ και λίγο καιρό συνεργαζόμενη στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να επισπευσθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων παραγόντων, να αρθούν τα διοικητικά εμπόδια και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και τη μετεγκατάσταση».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση