Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κομισιόν: Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ μελετούν την συμφωνία Αθήνας – δανειστών
Κομισιόν: Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ μελετούν την συμφωνία Αθήνας – δανειστών

Κομισιόν: Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ μελετούν την συμφωνία Αθήνας – δανειστών

Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της ς, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δυο οργάνων Ζαν Κλοντ και ερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα μέλη της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό , με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

Τέλος, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Υπέρ της συμφωνίας και η Φιλανδία

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής Αλεξάντερ Στουμπ πριν από λίγο.

«Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ… αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους μετά την υπερψήφιση από τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής (σ.σ. αποτελείται από όλους τους και ψηφίζει επί προτάσεων που αφορούν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνήθως έπειτα από συνεδριάσεις της ολομέλειας) της πρότασης για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε επίσης ότι η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Φινλανδία, η οποία είναι γνωστή για τη σκληρή στάση που τηρεί έναντι των συμφωνιών στήριξης χωρών της Ευρωζώνης που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε κρίση, είχε ταχθεί τον περασμένο μήνα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση, ωστόσο κατόπιν είχε σημειώσει ότι δεν θα αντιτασσόταν από μόνη της σε μια συμφωνία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση