Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κομισιόν για προσφυγικό: Η πιο ωφελημένη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις η Ελλάδα
Κομισιόν για προσφυγικό: Η πιο ωφελημένη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις η Ελλάδα

Κομισιόν για προσφυγικό: Η πιο ωφελημένη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις η Ελλάδα

«Η ΕΕ έχει εγγυηθεί συνολικά, περίπου 1 δισ. στην Ελλάδ, γι την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθιστώντας την Ελλάδα τον μεγαλύτερο ωφελημένο από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, ότι από τις αρχές του 2015 έχουν εγκριθεί και λαμβάνονται σταδιακά για την Ελλάδα, 352 εκατ. έκτακτη βοήθεια. Η Ν. Μπερτό εξήγησε ότι από το των 352 εκατ. ευρώ, περίπου το μισό (178 εκατ. ευρώ) πήγαν στις ελληνικές αρχές και το άλλο μισό (174 εκατ. ευρώ) στους εταίρους της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

 Eπιπλέον, συνέχισε η Ν. Μπερτό, έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα 198 εκατ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και πέραν αυτού, η Ελλάδα δικαιούται άλλα 509 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020.

Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, η Ν. Μπερτό ανέφερε, ότι έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων, 295 εκατ. ευρώ, τόσο στις ελληνικές αρχές, όσο και στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. προέρχονται από το πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (των 509 εκατ. ευρώ).

Τέλος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τα 198 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ.

Διεθνής Αμνηστία: Να μεταφερθούν σε άλλες χώρες οι πρόσφυγες που κινδυνεύουν από το ψύχος

Οι πρόσφυγες, «παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε.», κινδυνεύουν να παγώσουν μέχρι θανάτου στα ελληνικά νησιά εν μέσω του χιονιά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, υποστηρίζει η οργάνωση, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με σκοπό να τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στην γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες».

«Οι σοκαριστικές εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιβιώνουν σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αποτελούν μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση και αποτυπώνουν το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στα ελληνικά νησιά τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι οι σημερινές άθλιες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και να είχαν ληφθεί για την αποφυγή τους», επισημαίνει στην η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα Λία Γώγου.

Αυτήν την στιγμή και σε αυτές τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ανθρώπων βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζητεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβουν άμεσα δράση και, πιο συγκεκριμένα, να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν, ότι οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό την μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα να παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και οι αιτήσεις ασύλου να καταγράφονται και να εξετάζονται δεόντως.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση