Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις στο κυρίως μενού
«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις στο κυρίως μενού

«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις στο κυρίως μενού

Άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών είχε με πρωτοβουλί του ο υπουργός Εργσίας, Γ. Κατρούγκαλος. Η συνάντηση έγινε στις 12:00 στο υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, η Τρίτη καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, καθώς αύριο θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των «κόκκινων δανείων». Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι εάν οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα δείξουν σημάδια σύγκλισης, τότε είναι πολύ πιθανό μέχρι τις 17-18 Αυγούστου να μπορέσει να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου.

Την ίδια , οι θεσμοί επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός του μήνα, ώστε να προχωρήσουν σε δόσης προς την εγκαίρως. Μία δόση που η κυβέρνηση επιδιώκει να φθάσει ακόμα και τα 25 δις ευρώ (περιλαμομένης και μίας προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών).

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι καθοριστική ημέρα για την τύχη των διαπραγματεύσεων είναι η Τρίτη. Και αυτό γιατί θα συζητηθούν τα δύο πιο «καυτά» θέματα στην παρούσα φάση:

1.  Των αποκρατικοποιήσεων. Πέραν του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των πιθανών νέων αστοχιών, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι μεγαλειώδες και η έως τ προετοιμασία ελλιπής για τα του σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση μεταξύ των θεσμών και του ΤΑΙΠΕΔ αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, αναβλήθηκε για την Τρίτη.

2.  «Κόκκινα ». Η διαχείριση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι σαφές (κινείται από τα 10 έως τα 25 δις ευρώ), όπως ανοικτό παραμένει και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση των “κόκκινων δανείων”. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να κλείσει το θέμα για να προχωρήσουν οι έλεγχοι και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.

Πέραν αυτών υπάρχει και το θέμα των προαπαιτούμενων μέτρων που ζητά η τρόικα. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές γενικότερα στο καθεστώς που μπορούν να περάσουν άμεσα (π.χ. ψήφιση της σταδιακής αύξησης της προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών), καθώς και τροποποίηση των νόμων που υιοθετήθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση και από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση