Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις στο κυρίως μενού
«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις στο κυρίως μενού

«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις στο κυρίως μενού

Άτυπη με εκπροσώπους των θεσμών είχε με πρωτοβουλία του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Η έγινε στις 12:00 στο υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, η Τρίτη καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, καθώς αύριο θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των «κόκκινων δανείων». Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι εάν οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα δείξουν σημάδια σύγκλισης, τότε είναι πολύ πιθανό μέχρι τις 17-18 Αυγούστου να μπορέσει να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με τους . Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας () στις 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός του μήνα, ώστε να προχωρήσουν σε εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα εγκαίρως. Μία που η επιδιώκει να φθάσει ακόμα και τα 25 δις ευρώ (περιλαμβανομένης και μίας προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών).

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι καθοριστική ημέρα για την τύχη των διαπραγματεύσεων είναι η Τρίτη. Και αυτό γιατί θα συζητηθούν τα δύο πιο «καυτά» θέματα στην παρούσα φάση:

1.  Των αποκρατικοποιήσεων. Πέραν του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των πιθανών νέων αστοχιών, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι μεγαλειώδες και η έως τώρα προετοιμασία ελλιπής για τα δεδομένα του σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταξύ των θεσμών και του αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, αναβλήθηκε για την Τρίτη.

2.  «Κόκκινα δάνεια». Η διαχείριση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι σαφές (κινείται από τα 10 έως τα 25 δις ευρώ), όπως ανοικτό παραμένει και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση των “κόκκινων δανείων”. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να κλείσει το θέμα για να προχωρήσουν οι και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.

Πέραν αυτών υπάρχει και το θέμα των προαπαιτούμενων μέτρων που ζητά η τρόικα. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι αλλαγές στη των αγροτών, οι αλλαγές γενικότερα στο καθεστώς που μπορούν να περάσουν άμεσα (π.χ. ψήφιση της σταδιακής αύξησης της προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών), καθώς και τροποποίηση των νόμων που υιοθετήθηκαν μονομερώς από την και από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνελήφθησαν μη τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορωναϊό #κορωναϊός - https://t.co/O4mjZMBaED -

  • Η 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στον Βόλο - https://t.co/af81X7W6PU… -

  • Έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε #νεκρόςάνδρας - https://t.co/4viIiG64Yk -

"Αλιεύοντας" την είδηση