Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Κλίμα ανομίας και φόβου στα ΑΕΙ
Κλίμα ανομίας και φόβου στα ΑΕΙ

Κλίμα ανομίας και φόβου στα ΑΕΙ

«Φυγαδεύσαμε τους που προπηλακίστηκαν για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Οσο πάει έτσι η κατάσταση, κανείς δεν θα θέλει να μπλέξει και οι τύποι θα δρουν ανενόχλητοι» λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός που διδάσκει στο εμβληματικό κτίριο της Νομικής Αθηνών. Ο καθηγητής περιγράφει τον προπηλακισμό ενός φοιτητή και ενός εργαζομένου στο Ιδρυμα, ο οποίος παρενέβη για να σώσει τον πρώτο από τον εξωπανεπιστημιακό που του επιτέθηκε. Ανάλογο περιστατικό κατεγράφη προ ημερών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα περιστατικά αυτά και αρκετά άλλα που δεν δημοσιοποιούνται, αποτελούν σιωπηρή απάντηση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος υποστήριξε στη Βουλή ότι «δεν υπάρχει κλίμα ανομίας» στα ΑΕΙ, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του κατά των πρυτανικών αρχών που αδρανούν.

Πάντως, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θέλει να μεταδώσει ο Κώστας Γαβρόγλου για να καλύψει και δικές του ευθύνες. Κλίμα φόβου που «κλειδώνει» τους ανθρώπους στο καβούκι τους επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, και ιδίως σε εκείνα που έχει καταγραφεί ήδη κάποιο περιστατικό βίας. Μάλιστα, σε ΑΕΙ έχουν δοθεί οδηγίες στους φύλακες να ενημερώνουν τους καθηγητές για τυχόν «ύποπτες κινήσεις» και ιδίως εξωπανεπιστημιακών ατόμων που έχουν καταλάβει χώρους εντός των ΑΕΙ. Πανεπιστημιακή αστυνομία θα προκαλούσε όξυνση του προβλήματος, ενώ πρυτάνεις και τηρούν σιγήν ισχύος για τα περιστατικά βίας για δύο λόγους. Πρώτον, διότι φοβούνται αντίποινα, και δεύτερον οι εξωπανεπιστημιακοί –μέσω των ενεργειών τους– φέρεται να επιδιώκουν τη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, πανεπιστημιακός περιγράφει στην «Κ» περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, αλλά δεν έγινε γνωστό έξω από τη σχολή. Κατά τη διάρκεια εξετάσεων σε μάθημα τμήματος που φιλοξενείται στο κτίριο, ένας επιτηρητής – μεταδιδακτορικός ερευνητής άκουσε στον διάδρομο καβγά. Βγαίνοντας από το αμφιθέατρο, είδε ένα άτομο να χτυπά φοιτητή και πήγε να τους «χωρίσει». Ο άγνωστος ζήτησε τα… ρέστα από τον επιτηρητή γιατί παρενέβη και έφυγε. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο επιτεθείς είναι άτομο που συχνάζει σε κατειλημμένο χώρο εντός του κτιρίου της οδού Σόλωνος και ότι ο φοιτητής είναι μέλος παράταξης που αποτελεί κόκκινο πανί για τους καταληψίες. Ο φοιτητής πλέον φοβάται τον… ίσκιο του, αλλά το ίδιο κάνει και ο επιτηρητής, τον οποίο μάλιστα οι καθηγητές συμβούλεψαν να μην πηγαίνει στη σχολή για ένα διάστημα.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμφωνία Ολυμπιακού Βόλου με Σέζαρ Κότο #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/uHXcCs4qHX -

  • Πολωνία και χώρες Βαλτικής σπεύδουν στο πλευρό της Ουκρανίας φοβούμενες ρωσική επίθεση - https://t.co/i94li8hV04… -

  • Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα #ΚακοκαιρίαΕλπίς - https://t.co/rU1ZGAsptH -

"Αλιεύοντας" την είδηση