Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες στη Ν.Δ.
Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες στη Ν.Δ.

Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες στη Ν.Δ.

Ως την ιστορική συνέχεια του κόμματος που μπορεί να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ν.Δ. παρουσίασε εαυτόν ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, μπαίνοντας χθες πρώτος στην κούρσα διαδοχής με την κατάθεση της αίτησης υποψηφιότητας και των 50 προβλεπόμενων υπογραφών από τα μέλη της Ν.Δ. Η «γαλάζια» κούρσα θα αφορά τρεις (συν έναν) υποψηφίους. Κι αυτό, διότι εκτός των κ. Μεϊμαράκη, Κυρ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα (οι δύο τελευταίοι καταθέτουν σήμερα τις υποψηφιότητές τους), ο κ. Αδ. Γεωργιάδης θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα περιθώρια εξασφάλισης των 50 υπογραφών, ενώ, τουλάχιστον σε επίπεδο φημών, διακινείται και το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο.

Από τη χθεσινή παρουσίαση του κ. Μεϊμαράκη προκύπτει μια σειρά από συμπεράσματα για τον τρόπο που θα κινηθεί κατά την εσωκομματική διεργασία. Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης θα εμφανιστεί ως ο παράγοντας σταθερότητας και ενότητας του κόμματος («πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές αλλά κυρίως τη συνοχή παράταξης», είπε), ενισχύοντας την εικόνα του πιστού στρατιώτη της παράταξης που ήρθε η ώρα να ηγηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο και προς διάλυση των σεναρίων ότι θα είναι ένας «αντιβασιλέας» στη Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η απόφαση να είναι υποψήφιος είναι δική του, «δεν είμαι προϊόν συνεννόησης ή παρασκηνίου». Σχολίασε δε, με ύφος που εξέπληξε, ερώτημα εάν είχε επικοινωνία με τους κ. Καραμανλή ή Σαμαρά πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση: «Συνομιλώ με όλους και τους τιμώ όλους, δεν μου το ζήτησαν, δεν τους το ζήτησα και δεν μιλήσαμε…».

Ο κ. Μεϊμαράκης επεδίωξε να τοποθετηθεί στην προεκλογική κούρσα και σε αντιδιαστολή με τους αντιπάλους του και τα θεωρούμενα ισχυρά τους σημεία. Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ότι είναι παρών στη Ν.Δ. από την ίδρυσή της, πριν από 41 χρόνια, «και στα πάνω και στα κάτω της», λαμβάνοντας αποστάσεις από στελέχη που την εκμεταλλεύτηκαν και τώρα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: Π. Καμμένος και άλλοι) ή που έγιναν απολιτίκ, αναφορά που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον κ. Τζιτζικώστα. Τον ίδιο στόχο είχε και η αναφορά του στο ότι ο ίδιος υπηρέτησε όλους τους προέδρους του κόμματος αλλά και το σχόλιο ότι η Ν.Δ. δεν αναζητεί αντι-Τσίπρα, «αν βρίσκαμε αντι-Τσίπρα δεν θα είμαστε η Ν.Δ.», είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στη γραμμή της σύνθεσης, «χωρίς αποκλεισμούς και στρατόπεδα», υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί υπογραφές στήριξης από βουλευτές και περιφερειάρχες, προκειμένου την επόμενη μέρα να μην υπάρχουν διαχωρισμοί στελεχών σε «-ικός» και να πέσουν τα φέουδα, ενώ μίλησε για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και με ευκαιρίες για τα νέα στελέχη. Σε μια αποστροφή του λόγου του, που ερμηνεύτηκε ως σαφής αιχμή για το σύνθημα του κ. Μητσοτάκη «όλα από την αρχή», ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο ίδιος προτιμά το χτίσιμο, και προσέθεσε: «Ξέρω πού πάσχει η Ν.Δ. και πώς διορθώνεται. Και θα τα διορθώσω, θα τα αλλάξω. Αλλά όχι με συνθήματα και άρνηση… δεν σας καλώ λοιπόν σε μάχη, δεν σας καλώ σε κατεδάφιση. Σας καλώ σ’ ένα Νέο Δημοκρατικό ξεκίνημα». Ως προς το ηλικιακό, που υποδορίως έχει εισχωρήσει στα κριτήρια επιλογής, ο κ. Μεϊμαράκης περιέγραψε την ανάγκη μιας ηγεσίας που «δεν έχει ανασφάλειες για το μέλλον, αλλά διάθεση να δημιουργήσει στη Ν.Δ. το πλαίσιο που θα επιτρέπει σε όλους τους νέους να ενταχθούν και να αναπτυχθούν… λέμε “όχι” στη διαμάχη των γενεών, αλλά “ναι” στη διαμάχη των ιδεών».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση