Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνητικό αλαλούμ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
Κυβερνητικό αλαλούμ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Κυβερνητικό αλαλούμ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υπό το βάρος μάλιστα των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και ασαφειών και παρερμηνειών που δημιουργήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής Σοφών και από κυβερνητικών στελεχών. Για το θέμα, συνεδριάζουν σήμερα από κοινού, υπό την προεδρία του Αλέξη , τα Κυβερνητικά Συμβούλια Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής. Ο πιέζει και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εντός των ημερών για το εύρος των προωθούμενων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, το ύψος των εισφορών αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των ταμείων.

Μέσα σε αυτό το ασάφειας, το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που άφησαν πληροφορίες για επιβολή φόρου στα υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, αλλά και για υποχρεωτική μίνιμουμ εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς, συνιστούν μυθεύματα. Προσθέτει δε, ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο. Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας λαμβάνει αποστάσεις και από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, παρότι αρχικά, ο κ. είχε δηλώσει πως θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να υιοθετήσει το πόρισμα ως βάση της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση στο Μαξίμου, αναμένεται να τεθούν οι βασικές αρχές της κυβερνητικής πρότασης για τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με αιχμή την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και ήδη συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα ταχθεί υπέρ της Εθνικής Σύνταξης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, θα κρατήσει όμως αποστάσεις από την πρόταση της επιτροπής για ανταποδοτική σύνταξη καθορισμένων εισφορών, με ατομικούς λογαριασμούς και νοητή κεφαλαιοποίηση. Θετική εκτιμάται ότι θα είναι η κυβερνητική πλευρά, και αναφορικά με την ενοποίηση των ταμείων, σε ένα ή τουλάχιστον σε τρία.

Μάλιστα, ειδικά στο σκέλος των εισφορών, το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ούτε στο ύψος, ούτε πολύ περισσότερο στον τρόπο είσπραξής τους, με να οδηγηθούμε στο αλαλούμ του Σαββατοκύριακου. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής φόρου, στα υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή ακόμη και συντάξεις, αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο επιβολής του εντός του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, οι του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου περί είσπραξης των εισφορών βάσει των αποδείξεων, μέσω του Τaxisnet, προκάλεσαν σύγχυση, ανασφάλεια και οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε πως επανέφερε από την πίσω πόρτα, την πρόταση για επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, όπως προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

  • Συνελήφθη με κάνναβη στο Βόλο #ινδικήκάνναβη - https://t.co/Xv7ae0rfX2 -

  • #λέμβος βυθίστηκε στην Αλόννησο  #λέμβος - https://t.co/DgwuYoEltx -

"Αλιεύοντας" την είδηση