Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η κοινωνική κρίση μέσα από φορολογικές δηλώσεις
Η κοινωνική κρίση μέσα από φορολογικές δηλώσεις

Η κοινωνική κρίση μέσα από φορολογικές δηλώσεις

​​ έδωσε στη στοιχεία από τις δηλώσεις και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα οικονομικά έτη 2012-. Κατά κανόνα, όταν δημοσιεύονται τέτοια στοιχεία, οι αναλυτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε κάποια συγκεντρωτικά μεγέθη, όπως είναι το εισόδημα που δήλωσαν διάφορες επαγγελματικές τάξεις, το του φόρου που πλήρωσαν κ.λπ.

Κάποια άλλα στοιχεία, είτε γιατί δεν αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων είτε γιατί απαιτούν κάπως μεγαλύτερο ψάξιμο, μένουν απαρατήρητα.

Ωστόσο, από την ανάλυση των στοιχείων αυτών μπορούν να γίνουν κάποιες χρήσιμες διαπιστώσεις όσον αφορά την ασκούμενη φορολογική πολιτική και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην .

Ενα από τα «ψιλά» της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που κέντρισε το ενδιαφέρον μου είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που δήλωσαν ότι κατέβαλαν ενοίκιο για τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Το 2012, δηλώθηκε ότι καταβλήθηκε ενοίκιο για 124.369 φοιτητές εσωτερικού, ενώ το ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 111.541. Δηλαδή, 12.828 φοιτητές αναγκάστηκαν, λόγω κρίσης, να μην εγγραφούν ή να διακόψουν τη διαμονή τους σε και ΤΕΙ που φοιτούν, τα οποία βρίσκονται μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περαιτέρω πορεία τους και τις θυσίες που έγιναν μέχρι τώρα σε ατομικό, οικογενειακό και εθνικό επίπεδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο αριθμός των φορολογουμένων που δήλωσαν ότι φιλοξενούνται. Το 2012 ήταν 1,3 εκατ., ενώ το 2016 ξεπέρασε το 1,96 εκατ. Η αύξησή αυτή, κατά 50,7%, οφείλεται στην ανεργία, στην επιστροφή πολλών παιδιών (σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους) στην πατρική κατοικία, λόγω αδυναμίας κάλυψης πλέον των δαπανών στέγασης ή/και διατροφής, καθώς και στην άτυπη συγκατοίκηση με τρίτους με σκοπό την από κοινού ανάληψη των στεγαστικών δαπανών. Σημειωτέον ότι η αύξηση αφορά μόνο αυτούς που υπέβαλαν φορολογική δήλωση. Ενας αριθμός αυτών που εθίγησαν τόσο πολύ από την κρίση ίσως δεν έκανε ούτε αυτό.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση