Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Κοινές περιπολίες με τη Βουλγαρία
Κοινές περιπολίες με τη Βουλγαρία

Κοινές περιπολίες με τη Βουλγαρία

Τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, οι επικεφαλής των αστυνομιών Ιταλίας και Αλβανίας συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου για να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στο έδαφός τους.

Της συμφωνίας είχε προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας και Αλβανίας στη Ρώμη. Eξι μήνες μετά, παρόμοιο μοντέλο συνεργασίας επεξεργάζονται Ελλάδα και Βουλγαρία. Οργανώνουν κοινές περιπολίες αστυνομικών κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας και Βουλγαρίας – Τουρκίας, με στόχο να ελέγξουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών σε ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Σόφια η Βουλγάρα Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη . «Η συνάντηση έλαβε χώρα σε άκρως κλίμα (…) συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα κοινών περιπολιών σε ορισμένα σημεία της οριογραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και τα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής όπου θα αναπτυχθούν μεικτά περίπολα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κανόνες συνεργασίας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και βουλγαρικής αστυνομίας θα περιγράφονται σε κείμενο «κανόνων» που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τον αρχηγό του σώματος, Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μετέχει στη διαδικασία διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» ότι «υπάρχουν αφύλακτα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Βουλγαρίας, όπως επίσης και κατά μήκος της συνοριογραμμής Βουλγαρίας – Τουρκίας που αξιοποιούνται από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Το είναι ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα δεχόμαστε σφοδρή από ομολόγους μας στην Ε.Ε. για δευτερογενείς ροές παράνομων μεταναστών προς την Κεντρική και Δυτική . Με τις μεικτές περιπολίες Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών αισιοδοξούμε ότι θα ανακόψουμε τις ροές από την Τουρκία». H ίδια πηγή αποσαφήνισε ότι τη νομική δυνατότητα για την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών στα βουλγαροτουρκικά σύνορα δίνει η απόφαση 615 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «αναβάθμιση της συνεργασίας στην της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος». Εξάλλου, ήδη από το 2011 αστυνομικοί περιπολούν τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χαλκιδική και αντίστοιχα Ελληνες αστυνομικοί μεταβαίνουν τον χειμώνα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, όπου κάνουν χειμερινές διακοπές Ελληνες πολίτες.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στη Σόφια συμφωνήθηκε να «τρέξει» η στελέχωση του κέντρου επαφής των αστυνομιών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας στον συνοριακό σταθμό του «Καπετάν Αντρέεβο» στη Βουλγαρία. Παρότι η συγκρότησή του έχει αποφασιστεί ήδη από το 2011, η στελέχωσή του παραμένει σε εκκρεμότητα και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να σταλούν εκεί Ελληνες και αστυνομικοί ανεξαρτήτως του τι τελικά θα πράξει η Τουρκία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παπανάτσιου: «Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα "καίνε" την αγροτική παραγωγή » - https://t.co/F39w94GiDZ… -

  • Η  Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας στον Βόλο #ΠαναγίαςΔαμάστας - https://t.co/FBobUI9DHE -

  • #Ζωοκλοπές στα Κανάλια #Ζωοκλοπές - https://t.co/TrSHJwAUWu -

"Αλιεύοντας" την είδηση