Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κίνδυνος «οικονομικού μπλακ άουτ» απειλεί τη ΔΕΗ
Κίνδυνος «οικονομικού μπλακ άουτ» απειλεί τη ΔΕΗ

Κίνδυνος «οικονομικού μπλακ άουτ» απειλεί τη ΔΕΗ

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη ΔΕΗ, με τους αναλυτές και τους παράγοντες της ς να επισημαίνουν ακόμη και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2017.

Το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος στερούν από τα της περί τα 2,5 δισ. (σχεδόν το 50% του τζίρου της), αναμένεται να επιδεινωθεί τους αμέσως επόμενες μήνες. Το κατά πόσον θα εξελιχθεί σε «οικονομικό » ή θα υπάρξει προσωρινή τουλάχιστον βιώσιμη διαχείριση θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της επιχείρησης να διασφαλίσει νέες γραμμές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή βραχυχρόνιων υποχρεώσεων.

Το κρίσιμο ορόσημο επιβίωσης του β΄ τριμήνου του έτους συνδέεται με τις ανάγκες αποπληρωμής ομολόγου ύψους 200 εκατ. τον Μάιο του 2017. Πρόκειται για ένα τμήμα από την έκδοση του Απριλίου 2014, ύψους 700 εκατ., με τα υιπα 500 εκατ. να λήγουν το 2019.

Το ομόλογο των 200 εκατ. λήξης του 2017 είχε διατεθεί με επιτόκιο 4,75%, έφθασε κάποια στιγμή στο 12% και σήμερα διαπραγματεύεται στο 9,5%, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχρηματοδότησή του με βιώσιμους όρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, οι συνολικές λήξεις δανείων για το 2017 ανέρχονται σε 640 εκατ., ενώ σε 147 εκατ. ανέρχονται οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 (1.10.2016-31.12.2016), δηλαδή υπάρχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης δανείων συνολικού ύψους 787 εκατ. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ομολόγου των 200 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ αναφέρει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσει κανονικά στην αποπληρωμή του.

Η αξιολόγηση

Λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας, η S&P, στην τελευταία αξιολόγησή της στις 25/11, διατήρησε τη βαθμολογία CCC-, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές για την εταιρεία παραμένουν αρνητικές. Στην τελευταία αξιολόγησή του ο διεθνής οίκος επισημαίνει τις πιέσεις που δέχεται η ΔΕΗ στο μέτωπο της ρευστότητας εξαιτίας της ωρίμανσης των ομολόγων 200 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017. «Κατανοούμε ότι η εταιρεία είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει ένα χρηματοδοτικό πακέτο με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017», αναφέρει η S&P· επισημαίνει ωστόσο ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι και σημειώνει ότι η κεφαλαιακή της δομή παραμένει μη βιώσιμη.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της εταιρείας και η κατάσταση της ρευστότητας εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ χωρίς έγκαιρη παρέμβαση από τις συστημικές τράπεζες, με τις οποίες η ΔΕΗ διαπραγματεύεται το 200 εκατ. ευρώ βλέπουμε υψηλό ρίσκο ότι η ΔΕΗ θα ξεμείνει από ρευστό στο δεύτερο μισό του 2017», σημειώνει ο διεθνής οίκος στην αξιολόγησή του.

Το δανειακό προφίλ της εταιρείας, η κερδοφορία της και η κεφαλαιακή της διάρθρωση αναμένεται να έχουν «ουρά», λόγω και της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ενώ επιπροσθέτως αρνητικός παράγοντας είναι και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του μοντέλου ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος) για τη των μεριδίων της στο 49% στη λιανική το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα αφαιρέσει από τους ισολογισμούς της πάγια 1,598 δισ. και αντίστοιχα δανειακές υποχρεώσεις 490 εκατ, ενώ θα μειώσει τα EBITDA κατά 180 εκατ. ετησίως. Η αλλαγή αυτή στην κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας σε συνδυασμό με τη σημαντική της κερδοφορίας μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην μη ικανο συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάνουν σχετικούς δείκτες.

Οι απώλειες από την εφαρμογή του μοντέλου ΝΟΜΕ αποτιμώνται από την εταιρεία σε περίπου 200 εκατ. με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα για τις ποσότητες. Η αναπροσαρμογή των προς διάθεση ποσοτήτων σε ποσοστό 46% μέχρι το 2018, όπως απαιτούν οι πιστωτές στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, επιτείνει το πρόβλημα.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση