Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Kίνδυνος απώλειας χρημάτων δεσμευμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Kίνδυνος απώλειας χρημάτων δεσμευμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Kίνδυνος απώλειας χρημάτων δεσμευμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Τον κινδύνο για απώλεια χρημάτων που έχουν δεσμευθεί για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τράγκο Κος, στο πλαίσιο ημερίδας για την Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον.

Ο κ. Κος κατά την ομιλία του για την εταιρική υπευθυνότητα και τη δωροδοκία, αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας γύρω από το ζήτημα της διαφθοράς στον ιδιωτικό και το τομέα, ανέφερε: «Στις συστάσεις μου προς την Ελλάδα έλεγα να αυξήσετε τους πόρους για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, αλλά δεν ήξερα το εξής: ότι υπάρχουν 168 εκατ. δολάρια (σ.σ: εκ των οποίων τα 12 εκατ. δολάρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα) που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως εξήγησε, ο γερμανικός κολοσσός της Siemens μετά το παγκόσμιας κας σκάνδαλο δωροδοκιών, υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα . «Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τί μπορείτε να κάνετε με τόσα ;» ανέφερε ο κ. Κος.

Προκειται για χρήματα που έχουν συμπεριληφθεί στην ευρύτερη συμφωνία συμβιβασμού της χώρας με τη γερμανική εταιρία. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί λόγω ολιγωρίας της αρμόδιας επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της θέσης της σημερινής κυβέρνησης που δεν αποδέχεται τη συμφωνία με τη Siemens.

Παράλληλα, ο κ. Κος υποστήριξε ότι κατά την του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2014, οι κλάδοι που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά είναι οι κατασκευές, τα ορυκτά και η , αλλά και ότι κυρίως αποδέκτες δωροδοκίας είναι οι ι λειτουργοί, οι τελωνειακοί και στελέχη ή υπάλληλοι στον τομέα της περίθαλψης. Πρόσθεσε τελος, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 41 κρατη – μέλη της επίμαχης ομάδας εργασίας, υπάρχουν 20 που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος», ν. Μπακούρης αναφέρθηκε σε σειρά μελετών σύμφφωνα με τις οποίες, οι εταιρίες δωροδοκούν με το 1/3 των εσόδων τους. «Πρωθυπουργοί και υπουργοί αποτελούν το 5% των περιπτώσεων παθητικής δωροδοκίας, λαμβάνοντας το 11% του ποσού της δωροδοκίας» υποστήριξε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση