Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κεντροαριστερή «ενοποίηση» σε τρία βήματα
Κεντροαριστερή «ενοποίηση» σε τρία βήματα

Κεντροαριστερή «ενοποίηση» σε τρία βήματα

Σε τρία βήματα θα κριθούν οι προοπτικές ενος των κομμάτων και των σχηματισμών της Κεντροαριστεράς το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ως πρώτο βήμα προσμετρείται το επόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπου θα προσδιοριστεί η κοινή προγραμματική πλατφόρμα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών. Ως δεύτερο βήμα τοποθετείται η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το , κάτι που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν με ομαλότητα, τότε θα πραγματοποιηθεί και το τρίτο βήμα, που θα είναι η ανάδειξη –από τη βάση– νέου επικεφαλής του φορέα που θα συγκροτηθεί κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή τη μορφή μόνο υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πολιτική, η δεύτερη αφορά την ίδια την εξέλιξη των διεργασιών στα κόμματα και τους σχηματισμούς του χώρου. Στην πρώτη περίπτωση είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση με κάποιο τρόπο οδηγήσει σε ή δημοψήφισμα, τότε εκ των πραγμάτων τα κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο αυτόνομα.

Συνερ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, εκτιμούν ότι το σενάριο της πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων δεν έχει εγκαταλειφθεί από το Μέγαρο . Και τούτο συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διακινούνται από κυβερνητικούς παράγοντες –ως ένδειξη ομαλότητας– σενάρια επικείμενου ανασχηματισμού.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι τελικά να συμφωνήσουν σε μια μίνιμουμ πλατφόρμα το ΠΑΣΟΚ και το , τα δύο κόμματα που αποτελούν τους δύο βασικούς φορείς της συζήτησης. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρούν ότι ο κ. Στ. έχει εμπλακεί σε μια μάλλον δύσκολη προσπάθεια διατήρησης ίσων αποστάσεων από τη .Δ. και την Κεντροαριστερά. Εκτιμούν, πάντως, ότι άσχετα από τις αποφάσεις που θα λάβει τελικά ο κ. Θεοδωράκης, η κεντροαριστερή πτέρυγα του Ποταμιού και, κυρίως, οι πολίτες που κινούνται σε αυτό το κομμάτι του ιδεολογικού φάσματος και στήριξαν το νέο κόμμα τα τελευταία δύο χρόνια, θα ενταχθούν με κάποιο τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για την ενο του χώρου.

Για την ομαλή εξέλιξη ακόμη και αυτής της «τμηματικής» προώθησης του εγχειρήματος διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς, μερίδα στελεχών εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρεί προϋπόθεση sine qua non την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση, όπως ακριβώς είχε δρομολογήσει ευθύς εξαρχής η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την ομάδα στελεχών υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: Εκείνοι που εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να έχει και νεότερο, σαραντάρη πρόεδρο. Και εκείνοι που αποτελούν την, προς το παρόν σιωπηρή αλλά υπάρχουσα, «ενδοκομματική» αολίτευση της κ. Γεννηματά.

Αυτή η κινητοποίηση δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια συσπείρωση όλων όσοι επισημαίνουν ότι η κ. Γεννηματά συνιστά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών της οποίας υπήρξε ανακοπή της καθοδικής πορείας του κόμματος.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση