Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Καινοτόμο δωρεάν σύστημα διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας από τον ΠΦΣ
Καινοτόμο δωρεάν σύστημα διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας από τον ΠΦΣ

Καινοτόμο δωρεάν σύστημα διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας από τον ΠΦΣ

Ένα καινοτόμο δωρεάν σύστημα διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας και της συμμόρφωσης των ασθενών στην θεραπευτική τους αγωγή θέτει σε εφαρμογή στα ελληνικά φαρμακεία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Πρόκειται για το σύστημα , που περιλαμβάνει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας προσβάσιση από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, και μία επίσης δωρεάν εφαρμογή για «έξυπνα κινητά» για τον ασθενή μέσω της οποίας λαμβάνει οδηγίες για την αγωγή του.

Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο. Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του TAKE CARE μέσω συζήτησης με τον ασθενή. Ο φαρμακοποιός καταγράφει τις απαντήσεις σχετικά με την αγωγή του ασθενούς και εντοπίζει δυνητικά προβλήματα με την αγωγή. (μη συμμόρφωση, προβλήματα στη λειτουργία του φαρμάκου, μη επαρκή πληροφόρηση του ασθενούς, παρενέργειες).

Επίσης, η πλατφόρμα του TAKE CARE υποδεικνύει αυτόματα στον φαρμακοποιό αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις που μπορεί να προκύψουν στη φαρμακευτική αγωγή. Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος, σημειώνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή.

Ο μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα TAKE CARE ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του. Ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του. Ο ασθενής μέσω του κινητού του ενημερώνεται μεταξύ άλλων για το πότε θα πρέπει να λάβει το φάρμακό του, σε ποιά δοσολογία, υπό ποιές προϋποθέσεις -π.χ. «όχι με άδειο στομάχι», «ακριβώς πριν το », «δεν οδηγούμε δύο ώρες μετά».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της διαδικτυακής εφαρμογής TAKE CARE που αναπτύχθηκε από την ελληνική εταιρεία NOUFIO, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε ότι «είναι ένα , που από τη μια παρέχει πολύτιμα εργαλεία στον φαρμακοποιό, για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του μέσα στο φαρμακείο, όσον αφορά τη φαρμακευτική , τη συμβουλή και την παρακολούθηση των ασθενών μας. Και από την άλλη, προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την αγωγή τους». Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στην θεραπεία σοβαρών παθήσεων είναι και η μή συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή.

Μάλιστα εκτιμάται ότι το 30% των ασθενών που έχουν υποστεί σταματούν από μόνοι τους τουλάχιστον ένα από τα που λαμβάνουν ένα μήνα μετά το επεισόδιο, και μετά από ένα χρόνο λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν το σύνολο της απαιραίτησης φαρμακευτικής αγωγής.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση