Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Καίγεται το σενάριο των 180 βουλευτών
Καίγεται το σενάριο των 180 βουλευτών

Καίγεται το σενάριο των 180 βουλευτών

Ως εκδήλωση του εντεινόμενου προβληματισμού στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη δυσκολία πολιτικής διαχείρισης ενός νέου επώδυνου συμβιβασμού για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εκλαμβάνεται η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ευρείας πλειοψηφίας όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε (Ρ/Σ REAL) ότι «υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν τα όποια επιπλέον μέτρα από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση». Φρόντισε, πάντως, να διευκρινίσει ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακίνησε με την τοποθέτησή του ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί και παλαιότερα, με επίκεντρο την προοπτική επίτευξης μιας δύσκολης για την κυβέρνηση συμφωνίας. Το θέμα εμφανίζεται να έχει συζητηθεί μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αφενός φέρονται να ανησυχούν για το βάρος που θα κληθούν να επωμιστούν από μια νέα υποχώρηση και, την ίδια στιγμή, προβάλλουν το επιχείρημα ότι εφόσον η ισχύς των νέων μέτρων που καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση αφορά χρονικά περίοδο εκτενέστερη της θητείας της, είναι και θέμα σεβασμού των δημοκρατικών αρχών. Από ορισμέ, μάλιστα, γίνεται παραπομπή στην εσωτερική κριτική που αναπτύχθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την της τότε ηγεσίας του να μη ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου. Η υπενθύμιση συνδέεται με την εκδήλωση αγωνίας ότι μια νέα μνημονιακή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ίσως θα τον οδηγήσει να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης φαίνεται να ενισχύεται και το μέτωπο εκείνων που δεν βλέπουν αρνητικά ως την προσφυγή στις κάλπες. Οσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση θεωρούν ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση και κυρίως οι νέες απαιτήσεις στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό ακουμπούν όχι την περιφέρεια, αλλά ευθέως την καρδιά του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρόκειται για απόλυτη εφαρμογή των πιο σκληρών θέσεων του ΔΝΤ με τη δική μας υπογραφή και ψήφο αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη διαπραγμάτευση», αναφέρεται σχετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υποστηρίζουν ότι διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του, ενώ τ διατηρεί ακόμη τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και τον ρόλο του ενός εκ των δύο βασικών πόλων του πολιτικού σκηνικού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σκουρλέτη, είπε μεν ότι δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για πλειοψηφία μεγαλύτερη της κυβερνητικής των 153 βουλευτών, ωστόσο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να υπερβεί τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσει».

Πέραν της Ν.Δ., που έχει από μέρες καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα και από τα υπόλοιπα κόμματα οι στο προσκλητήριο Σκουρλέτη ήταν κάθε άλλο παρά θετικές. «Μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κόλασης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ από την ηγεσία του κόμματος παρέπεμπαν σε ανακοίνωσή τους της περασμένης Παρασκευής, με την οποία ξεκαθάριζαν ότι «δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος , δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να διαπραγματευθεί, τ ας ψηφίσει μόνη της και τα μέτρα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν τα μέτρα έρθουν ένα ένα, θα μελετηθούν και θα ψηφιστούν ανάλογα, αλλά «αν τα φέρουν όλα μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ψηφίσουμε». Για την Ενωση Κεντρώων η πρόταση Σκουρλέτη ουσιαστικά επαναφέρει ζήτημα εκλογών.

Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ζητούν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων με οφειλές μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ ζητούν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των εταίρων νέες περικοπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης του ασφαλιστικού, οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν από την υπουργό Εργασίας να μεριμνήσει για τους ασφαλισμέ του ΟΑΕΕ, οι οποίοι χρωστούν από μη καταβολή εισφορών ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Για οφειλές μέχρι το ποσό αυτό, οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό ή παρακράτηση των οφειλών τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ουσιαστικά από την αρμόδια υπουργό να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή για εκείνους που έχουν μεγαλύτερες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να λάβουν σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, , άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο να αναληφθεί πρωτοβουλία από κυβερνητικούς βουλευτές για «ισοπολιτεία στη μεταχείριση των βουλευτών», όπως είπε (ΑΝΤ1). Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να μειωθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους βουλευτές, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία σύντομα.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση