Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΚΕΔΕ: Σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση των δήμων
ΚΕΔΕ: Σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση των δήμων

ΚΕΔΕ: Σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση των δήμων

Στην να συγκληθεί το επόμενο διάστημα έκτακτη Γενική Συνέλευση, με κεντρικό θέμα τα οικονομικά των δήμων, προχώρησε η του Δ.Σ. της .

Η σύγκληση της ς κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι η ροή χρηματοδοτήσεων των δήμων για το 2015 υστερεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ απομένουν μόλις 2 μήνες για να κλείσει ο χρόνος.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η άμεση απόδοση των σχετικών ποσών υπάρχει ο κίνδυνος οι δήμοι να μην μπορούν να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες να υστερηθούν από σημαντικές και προγράμματα κοινωνικές παροχές όπως για παράδειγμα το Βοήθεια στο Σπίτι.

Οι βασικότερες υστερήσεις αφορούν στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων των δήμων μέσω ΣΑΤΑ, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τα προγράμματα υλοποίησης ΟΚΑΑ. Επιπλέον η αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει κανένα για τις Οφειλές Παρελθόντων Ετών. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στις χρηματοδοτήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων και της .

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την εισήγησή του ότι «σήμερα οι καλούνται να ασκήσουν αρμοδιότητες που οριακά αντέχουν τα ισχνά οικονομικά τους».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις μέχρι σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού είναι 1.810 εκ. € από τα 2.572 εκ. € που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό, δηλαδή ποσοστό 70,4 %. «Προφανώς, πρέπει μέχρι και τον Δεκέμβριο,να αποδοθεί ολόκληρο το στους Δήμους. Εκτιμούμε το ποσό αυτό ως ελάχιστο για να μπορεί ένας να λειτουργήσει στοιχειωδώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι εκτός από την απόδοση των τακτικών εσόδων για το 2015 θα πρέπει η Κυβέρνηση να φροντίσει για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και μέσων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. α' Βαθμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση