Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κατσέλη: Πιθανή έως τις αρχές του 2016 η άρση των capital controls
Κατσέλη: Πιθανή έως τις αρχές του 2016 η άρση των capital controls

Κατσέλη: Πιθανή έως τις αρχές του 2016 η άρση των capital controls

«Η νκεφαλαιο γεμίζει τα ντεπόζιτα με , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η θα φτάσει στην . Η διοχέτευση, λοιπόν, αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο», είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Λούκα Κατσέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Κατσέλη είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά.

Σχετικά με την ανακεφαλαιο, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το «χάσμα« που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, «είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως «το  ζήτημα είναι όχι μόνο να υπάρχει ρευστότητα, αλλά να διοχετεύεται εκεί που πρέπει».

«Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και παραγωγικοί φορείς. Είναι μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων και του δημόσιου που μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο όλο πλαίσιο της οικονομίας μας» είπε η κα Κατσέλη.

«…Λέμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό η ελληνική οικονομία και να μπούμε σε άλλο μοντέλο με επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά, όταν ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με τις πιο μικρές να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στη . Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται από «αλυσίδες αξίας». Αυτοί ζουν από όλο τον κόσμο. Η λύση βρίσκεται λοιπόν στη δημιουργία συμπλεγμάτων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας«, όπως είπε η κα Κατσέλη.

Κόκκινα δάνεια
Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως ένα στα δύο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση