Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κάτω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο
Κάτω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο

Κάτω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν χθες περισσότερο από 4%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών, με το αργό ΗΠΑ να υποχωρεί στα 38,62 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 43,51 δολάρια το βαρέλι. Στη διάρκεια, άλλωστε, του καυτού για την Κίνα μήνα Αυγούστου, η συνολική πτώση του αργού ΗΠΑ έφθασε στο 17% και του Brent στο 10%. Οπως, όμως, τονίζει ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής πετρελαίου στην Commerzbank της Φρανκφούρτης, «η χθεσινή πτώση δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου αλλά είναι απόρροια της Κίνας». Ο λόγος που ο «μαύρος» χρυσός σημείωσε χθες νέα πτώση δεν σχετίζεται με το πλεόνασμα προσφοράς που κατέκλυσε την αγορά μετά τη θεαματική αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και οδήγησε τις τιμές σε υποχώρηση πάνω από 50% μέσα στους τελευταίους 13 μήνες.

Αντανακλά, αντιθέτως, την ανησυχία για το ενδεχόμενο ραγδαίας πτώσης της ζήτησης από την ενεργοβόρο κινεζική οικονομία που καταναλώνει το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Επιτείνει, όμως, παράλληλα τα δεινά και την αγωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως προδίδει η πτώση των αραβικών χρηματιστηρίων με την αγορά του Ντουμπάι και εκείνη της Σαουδικής Αραβίας να κάνουν «βουτιά» 7,5% και 6,9% αντιστοίχως και να ακολουθεί το χρηματιστήριο του Κατάρ με πτώση 5,3%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναλυτές του κλάδου, η πτώση του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώσεις των αγορών της περιοχής. Οπως σχολιάζει ο Ταρίκ Κακίς της Al Mal Capital PSC του Ντουμπάι, ακόμη και η πλουσιότερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ θα αναγκασθεί να μειώσει τις δαπάνες ειδικότερα αν το πετρέλαιο μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Η αγωνία είναι, όμως, μεγαλύτερη για όσες χώρες εξαρτώνται αποκλειστικά από τα έσοδα του πετρελαίου με μεγαλύτερους χαμένους χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία, που βρίσκονται ήδη στη δίνη της ύφεσης ή την Αλγερία και το Ιράν, το οποίο προσβλέπει σε αύξηση των εξαγωγών του μετά την άρση των εναντίον του κυρώσεων. Είναι ενδεικτική η δήλωση στην οποία προέβη χθες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μιπιζάν Ζανγανέχ, ότι «θα αυξήσουμε την παραγωγή μας με κάθε κόστος γιατί δεν έχουμε εναλλακτική». Αγγίζει, άλλωστε, μερίδα των αναδυόμενων οικονομιών όπως το πετρελαιοπαραγωγό Καζαχστάν, το νόμισμα του οποίου υποτιμάται τις τελευταίες ημέρες κατά 20%.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έκθεση έργων του Στέφανου Χανδέλη στον Βόλο #έκθεσηζωγραφικής - https://t.co/7rZU0IwacY -

  • Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός του Δήμου Σκιάθου για τον χιονιά #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/xRWhJIoYT5 -

  • Υποπαραλλαγή «Όμικρον 2»: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα - https://t.co/1jIZHkFRqV… -

"Αλιεύοντας" την είδηση