Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ στέρησαν επενδύσεις 500 εκατ.
Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ στέρησαν επενδύσεις 500 εκατ.

Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ στέρησαν επενδύσεις 500 εκατ.

Με λιγότερες δαπάνες κατά μισό δισ. αναμένεται να κλείσει το (ΠΔΕ) το 2017, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την και ενισχύοντας το υπερ του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υστέρηση αποδίδεται στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στον βαθμό που τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι κατά κύριο λόγο επενδύσεις σε υποδομής ή επιδοτήσεις για αναπτυξιακά στις περιφέρειες και στους δήμους όλης της χς. Σύμφωνα με του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας κ. Αλ. Χαρίτση, η απόκλιση στην ομαλή υλο έργων του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ, υπολογίζεται στα 700 εκατ. και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ΠΔΕ θα κλείσει τελικώς στα 6,2 – 6,3 δισ. ευρώ έναντι 6,75 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος θα κλείσει μόλις στα 5 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για δαπάνες 5,7 δισ. ευρώ, ενώ αυξημένο στο 1,3 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 1 δισ. ευρώ θα κλείσει το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, δηλαδή οι δαπάνες που γίνονται αμιγώς από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά, η απόκλιση στο ΠΔΕ θα ήταν μεγαλύτερη εάν το εθνικό σκέλος φέτος δεν ήταν αυξημένο, λόγω και των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησαν δεδομένα όπως η καταστροφή στη Μάνδρα Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αιτία είναι η αλληλουχία καθυστερήσεων για τη δημοπράτηση μικρών ή μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και τελικώς την υλοποίησή τους. Πρόκειται για τις γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που οδηγούν τελικώς στην ανατροπή της ομαλής εκτέλεσης του ΠΔΕ σε ό,τι αφορά τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση