Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Κατάθεση Φαλτσιανί χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα
Κατάθεση Φαλτσιανί χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα

Κατάθεση Φαλτσιανί χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα

Δεν κατονομάζονται πολιτικά ή άλλα πρόσωπα στην πολυσέλιδη κατάθεση που έδωσε σε κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων ο Ερβέ Φαλτσιανί, άλλοτε υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας, που υπέκλεψε αρχεία της με καταθέτες και λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Φαλτσιανί παρείχε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές τραπεζικές πληροφορίες και κινήσεις λογαριασμών που θεωρούνται σημαντικές για την περαιτέρω και σε βάθος έρευνα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, που αποτελεί και την ελληνική εκδοχή των υποκλαπέντων στοιχείων από την τράπεζα HSBC.

Η εξέταση του Φαλτσιανί, που θεωρείται πρόσωπο «κλειδί» για τις έρευνες για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οργανώθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος και μετέβη προσωπικά στο Παρίσι για τη λήψη της κατάθεσης. Το ραντεβού Φαλτσιανί και Ελλήνων εισαγγελέων κλείστηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τις τελευταίες ημέρες και η κατάθεσή του δόθηκε στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσία συνολικά τεσσάρων εισαγγελέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα στοιχεία που άντλησαν οι Ελληνες εισαγγελείς εκτιμώνται ως σημαντικά, αλλά θέλουν μελέτη και αξιολόγηση, καθώς ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας παρείχε τραπεζικές πληροφορίες που προσφέρονται για ανάλυση, όχι όμως συγκεκριμένες πληροφορίες για καταθέτες ή για πολιτικά ή άλλα πρόσωπα που να εμπλέκονται σε διακίνηση πολιτικού χρήματος. Ωστόσο, η κατάθεσή του εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αποκάλυψη πραγματικών καταθετών της λίστας ή στον εντοπισμό προσώπων που διακίνησαν αφορολόγητο και «μαύρο χρήμα».

Καταγγελίες

Εναυσμα της έρευνας αποτέλεσε η διαβίβαση δημοσιευμάτων του Τύπου στην Εισαγγελία Αθηνών από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στα δημοσιεύματα αυτά υπήρχαν καταγγελίες για ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων που ελέγχονται για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, που συγκάλυπταν πρόσωπα για «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα. Κατά τα καταγγελλόμενα, που ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές, τα πρόσωπα που μετείχαν στην εγκληματική οργάνωση κάλυπταν ακόμη και καταθέτες με διακίνηση πολιτικού χρήματος.

Η μετάβαση των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι και η λήψη της κατάθεσης Φαλτσιανί ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις περαιτέρω έρευνες της λίστας. Πληροφορίες ανέφεραν στην «Κ» πως ούτε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε ενημερωθεί για το ταξίδι των εισαγγελέων στο Παρίσι, κάτι που προκάλεσε τουλάχιστον εντύπωση στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία ενημερώνεται τουλάχιστον για σημαντικές ενέργειες και ταξίδια εισαγγελέων στο εξωτερικό. Οι έρευνες, πάντως, για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τις εισαγγελικές αρχές, φαίνεται πως δεν έχουν τέλος.

Τι είπε

Ο ίδιος ο Φαλτσιανί φέρεται να υποστήριξε στο Παρίσι ότι η λίστα με καταθέτες ελληνικής καταγωγής που έφθασε στη χώρα μας περιλαμβάνει μέρος μόνον εκείνων που πράγματι είχαν καταθέσεις στην HSBC, υπονοώντας προφανώς ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα καταθετών. Ωστόσο, οι δηλώσεις του αντιμετωπίζονται από τις δικαστικές αρχές, όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επιφύλαξη, μια και πρόκειται για πρόσωπο κεντρικό μεν στις αποκαλύψεις για καταλόγους φοροδιαφυγής, με ελεγχόμενη, όμως, αξιοπιστία. Και τούτο διότι, όπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές στην «Κ», ο Φαλτσιανί αντιμετωπίζει κριτική από πολλές πλευρές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις λίστες που είχε στα χέρια του και για όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει. Εισαγγελικές πηγές έκαναν λόγο για έρευνα των στοιχείων που κατέθεσε ο Φαλτσιανί, που θα χρειαστεί χρόνο και απέκλεισαν άμεσες ενέργειες από την πλευρά τους, καθώς όσα κατατέθηκαν θέλουν μελέτη και διασταύρωση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση