Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις άδειες οδήγησης – Όλες οι αλλαγές
Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις άδειες οδήγησης – Όλες οι αλλαγές

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις άδειες οδήγησης – Όλες οι αλλαγές

Το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στο της μη διεξαγωγής των εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόκειται για το ν/σ με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και «αναμένεται να βάλει τέλος σε μια εκκρεμότητα τεσσάρων μηνών», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια Αττικής.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών-ελεγκτών, το οποίο δεν θα διενεργεί τις εξετάσεις, αλλά θα βαρύνεται με την ευθύνη αξιολόγησης της διαδικασίας καθώς και διερεύνησης των καταγγελιών. Το Σώμα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υποδομών και αποτελείται από τον γενικό επιθεωρητή και 40 επιθεωρητές – ελεγκτές. Ο γενικός επιθεωρητής είναι μόνιμος του υπουργείου Υποδομών, κάτοχος πτυχίου Πολυτεχνείου, ενώ οι επιθεωρητές-ελεγκτές είναι επίσης μόνιμοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και με 6ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία. Κάθε τετράμηνο θα ορίζονται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης οι μισοί εξεταστές ως τακτικοί και οι υπόλοιποι ως αναπληρωματικοί. Πριν από κάθε εξέταση πραγματοποιείται πρόσθετη κλήρωση από την οποία προκύπτει το ζεύγος εξεταστή-υποψηφίου.

Η εξέταση του υποψηφίου οδηγού χωρίζεται στην πορεία (πρώτο στάδιο) και στο δεύτερο στάδιο ειδικές δοκιμασίες (ελιγμοί). Προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίου στο δεύτερο στάδιο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου, για τη συμμετοχή στο οποίο πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τη θεωρητική εξέταση. Τα δύο στάδια της πρακτικής εξέτασης μπορούν να διεξαχθούν την ίδια ημέρα. Ο δάσκαλος οδήγησης βγαίνει από το όχημα, καθώς πλέον απαγορεύεται η παρουσία του εντός του οχήματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα εκπαιδευτικά οχήματα. Συγκεκριμένα, το θα πρέπει να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών, κάμερα με μικρόφωνο, που να απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης για τις περιπτώσεις των μοτοσικλετών. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση ανάρτησης σε εμφανή σημεία πινακίδων που γνωστοποιούν ότι ο χώρος του οχήματος βιντεοσκοπείται. Αντίστοιχα βιντεοσκοπείται και η θεωρητική εξέταση. Προβλέπονται επίσης διοικητικές κυρώσεις σε εκπαιδευτές και υποψηφίους οδηγούς για παραβάσεις κατά τη διαδικασία ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα υποτροπής.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα η δυνατότητα συνοδευόμενης οδήγησης για άτομα 17 ετών. Οι υποψήφιοι 17χρονοι περνούν τις ίδιες διαδικασίες εξετάσεων και σε περίπτωση επιτυχίας βεβαιώνεται η ικανότητά τους για οδήγηση με συνοδεία οδηγού, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να διαθέτει τουλάχιστον 5 έτη και να μην έχει συγκεντρώσει κανέναν πόντο στο point system τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην Περιφερειακή Παράταξη του Κ. Αγοραστού προσχώρησε ο περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Ακρίβος… - https://t.co/T1ozuf5kqn -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου #αναστολήλειτουργίαςσχολείων - https://t.co/PTFs4NZ0cs -

  • Στο Australian Open στη Μελβούρνη ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καλαμπάκας - https://t.co/St4bjCvfbY… -

"Αλιεύοντας" την είδηση