Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία
Καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία

Καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία

Κατέρρευσαν γέφυρες – εκκενώθηκε οικισμός

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει στην Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί τις τελευταίες ώρες.

Στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου υπό τον φόβο υπερχείλισης, έγινε σύσταση στους πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ειδικά σε εκείνους που διαμένουν σε ισόγεια, χωρίς να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

«Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε υπερχείλιση και ενημερώσαμε το απόγευμα ότι θα ήταν καλό να μεταφερθούν οι πολίτες μακριά από τα σπίτια τους. Αυτή την ώρα, περίπου 20 άτομα φιλοξενούνται στο ΚΑΠΗ, όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος και το του Δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή, σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικού φαινομένου», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στο kathimerini.gr.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα περισσότερα προτα στο Δήμο Ρεθύμνου εντοπίζονται στο αγροτικό και στο επαρχιακό δίκτυο, κάνοντας λόγο μάλιστα για «πρωτοφανείς καταστάσεις» λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

«Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί ο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αύριο, με το φως της ημέρας, να εκτιμηθούν οι ζημιές και να γίνουν τα προβλεπόμενα» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Εκτεταμένες ζημιές στα Χανιά από την – Κατέρρευσαν γέφυρες 

Τις πληγές τους από την που πλήττει την περιοχή, μετρούν και τα Χανιά. Μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη το μεσημέρι, κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Εθνική Οδό.

Όπως αναφέρει το Flashnews.gr o νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο, από την παλαιά Εθνική Οδό και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα.

Νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί.

Νωρίτρερα το μεσημέρι, στα δύο κόπηκε, η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά.

Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών.

Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης.

Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο.

Τα προτα από την κακοκαιρία συνεχίζονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πλατανιά.

Όπως ανακοίνωσε ο , ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατανιά με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η Παλιά Εθνική Οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου.

Οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς, σύμφωνα με την ίδια , πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα συστήνεται να αποφεύγεται -αν δεν είναι απολύτως αναγκαία- κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων, καθώς υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις, κατολισθήσεις εδαφών και πτώση δένδρων. Κλειστή παραμένει η γέφυρα Πατελαρίου -Πλατανιά, η γέφυρα του Συριλίου στη θέση «Αυλωνίτη» και η γέφυρα του Ιάρδανου.

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών , που αντί να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο. Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης ήδη υπάρχει κλιμάκιο μηχανικών από τις προηγούμενες καταστροφές το οποίο συμπληρώνεται τώρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές στα προβλήματα στις υποδομές, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα» και πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από την κατολίσθηση.

«Πηγαίνουμε προς τα Χανιά, θα κάνουμε σύσκεψη με όλους τους φορείς, το ΕΚΑΒ, την τοπική διοίκηση του στρατού, την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Το νερό που έχει πέσει είναι παρά πολύ και το θέμα είναι ότι είχε προηγηθεί και το προηγούμενο. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό που είναι ακόμη και ανθρωπίνως δυνατό», εξήγησε ο κ. Ταφύλλης.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση