Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κατάρρευση εσόδων, αύξηση επιστροφών
Κατάρρευση εσόδων, αύξηση επιστροφών

Κατάρρευση εσόδων, αύξηση επιστροφών

Διευρύνθηκε η «» στα έσοδα του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες επιστροφές φόρων διεύρυναν το αρνητικό «πρόσημο» κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, προκειμένου να διασωθεί η του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τις δαπάνες, μη χορηγώντας πόρους ύψους 2,3 δισ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, το να διαμορφωθεί στα 4,5 δισ., μειωμένο για δεύτερη συνεχόμενο μήνα κατά 54 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σημειώνεται, πάντως ότι για πρώτη φορά γίνεται τόσο μεγάλη μαζική επιστροφή φόρων, γεγονός που αποδίδεται στις προθέσεις της ΑΑΔΕ να μηδενίσει τα υπόλοιπα που υπάρχουν εδώ και περίπου 5 χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την στο τελευταίο τρίμηνο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου , παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.052 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 292 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018- για το αντίστοιχο διάστημα του . Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.502 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.806 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για 4.556 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σχέδια βελτίωσης "Εξοικονόμηση Ύδατος" #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/aLpfId4jpN -

  • Αποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας   - https://t.co/S7gmwRZVYJ… -

  • - https://t.co/C0qP5VxiSs -

"Αλιεύοντας" την είδηση