Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Κατάληψη, χώρος… αναψυχής
Κατάληψη, χώρος… αναψυχής

Κατάληψη, χώρος… αναψυχής

«Χώρος κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών» είναι το της Μεραρχίας στα Χανιά που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και είναι κατειλημμένο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από το 2004. Αυτό υποστηρίζει η εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού προς το – Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ( – ΚΣΝΜ) για τον χαρακτηρισμό ή μη του κτιρίου της Μεραρχίας. Η υπόθεση συζητήθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και πήρε , ωστόσο το θέμα είναι μείζον και έχει και πολιτικές διαστάσεις. Χθες, μάλιστα, η του ιδρύματος απάντησε στη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, λέγοντας ότι «το ίδρυμα δεν κυνηγάει ούτε μάγισσες ούτε επενδυτές».

Ειδικότερα, για τον χώρο η του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε σε προσπάθεια αξιοποίησης των κτιρίων και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ξένη επενδυτική εταιρεία. Βεβαίως, για να προχωρήσει η επένδυση πρέπει να αποχωρήσουν οι καταληψίες. Για το θέμα του υπό κατάληψη κτιρίου της Μεραρχίας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης (ΥΝΜΤΕ Κρήτης) σε έκθεσή της αναφέρει ότι «το αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα της τυπολογίας του περίκεντρου περίκλειστου κτιρίου με εσωτερικό αίθριο, όπως εφαρμόστηκε τον 19ο αι. σε δημόσιο που φιλοξένησε διοικητικές λειτουργίες, μοναδικό στο αρχιτεκτονικό απόθεμα της περιόδου στην πόλη των Χανίων. Εντάσσεται δε μαζί με τα σωζόμενα κτίρια των Φυλακών και των Στρατώνων σε ένα ιδιαίτερο σύνολο κτιρίων και ελεύθερου χώρου, της πλατείας που διαμορφώθηκε στα του 19ου αιώνα, που αποτελεί τοπόσημο στην εμβληματική θέση του λόφου του Καστελλίου, σήμερα χώρο κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #τσιμεντόλιθο στο κεφάλι 77χρονης πέταξε 78χρονος #τσιμεντόλιθο - https://t.co/YYwqPuxz6E -

  • Πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Σκοπέλου #οδικόδίκτυοΣκοπέλου - https://t.co/QJ7Pnn2cmB -

  • Έγκριση έργων για όλους τους δήμους με το 50% της χρηματοδότησης μέσα στο 2021 #έγκρισηέργων - https://t.co/ASumjpClQS -

"Αλιεύοντας" την είδηση