Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΚΑΣ για Ελληνικό: Αρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα-ενστάσεις για το Σχέδιο Ανάπτυξης
ΚΑΣ για Ελληνικό: Αρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα-ενστάσεις για το Σχέδιο Ανάπτυξης

ΚΑΣ για Ελληνικό: Αρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα-ενστάσεις για το Σχέδιο Ανάπτυξης

Με συντριπτική πλειοψηφί κηρύχθηκε πό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση περίπου 300 στρεμμάτων συνολικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Μετά από μαραθώνια και θυελλώδη η οποία ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, τα μέλη του ΚΑΣ καξαν στη συγκεκριμένη απόφαση, που – σύμφωνα με τις πληροφορίες – δεν θέτει περιορισμούς δόμησης. Στην υιπη περιοχή θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε. το οποίο προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής και οι του Υπουργείου αν προκύψουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η συνολική έκταση είναι λίγο πάνω από τα 300 στρέμματα ενώ φαίνεται ότι ενώ υπήρξε ομοφωνία στην κήρυξη, η διαφωνία καταγράφηκε ως προς τα όρια της έκτασης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντός των ορίων περιλαμβάνονται τμήματα των όμορων στο παλαιό αεροδρόμιο δήμων και ο λόφος Χασάνι.

Ενστάσεις διατύπωσε το ΚΑΣ και για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Συγκεκριμένα ζητείται να παραμείνει αδόμητη ζώνη στη χερσόνησο Αγίου Κοσμά, ελεύθερος χώρος πρασίνου στο αρχαίο λατομείο και να επανεξετασθεί το θέμα του ύψους των κτιρίων.

Αντίδραση από κυβέρνηση και επενδυτές

Την ίδια καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ακριβής έκταση που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του ΚΑΣ, η Ελληνικό Α.Ε., το ΤΑΙ και το επενδυτικό σχήμα επιχειρούν να σταθμίσουν το εύρος των επιπτώσεων που αυτές οι αποφάσεις θα έχουν στο business plan.

«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή, την ίδια ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη  μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλο της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση