Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής
Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής

Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής

Σήμερα, σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, ο του προστάτη είναι η συνηθέστερη κακοήθης ασθένεια στον άνδρα και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνδρα, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Εφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Ετησίως, στην νοσούν από καρκίνο του προστάτη 4.500 περίπου άνδρες, όμως, η έγκαιρη διάγνωσή του αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους ίασης.

Τι είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

Με τον όρο «ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική», εννοούμε τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πράξη, με σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενή. Η «ρομποτική χειρουργική», όπως πιο απλά ονομάζεται, αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής. Κατά βάση, είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση, που εκτελείται με τη βοήθεια του ρομπότ.
Πρόκειται, δηλαδή, για μία ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια, με τη βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενή, μέσα από μικροσκοπικές οπές στο δέρμα, αποφεύγοντας, έτσι, τις μεγάλες και επώδυνες τομές. Ο όρος ρομπότ δεν πρέπει να προκαλεί σύγχυση: ο χειρουργός χειρουργεί, χειριζόμενος το ρομπότ, το οποίο και ελέγχεται απόλυτα από το χειρουργό.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη

είναι η ολική αφαίρεση του προστάτη, μαζί με την κάψα του και τους γύρω ιστούς, συμπεριλαμβάνοντας και τις σπερματοδόχες κύστεις. Πυελική λεμφαδενεκτομή εκτελείται ανάλογα με το στάδιο και το βαθμό επιθετικότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη πραγματοποιείται με μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Τα ογκολογικά αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως για τη ρομποτική προστατεκτομή, δείχνουν άριστο έλεγχο του καρκίνου, με ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων και της σεξουαλικής λειτουργίας.

 

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση