Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κάλπες δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου
Κάλπες δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου

Κάλπες δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αφήνει πλέον και δημοσίως η κυβέρνηση, εξαρτώντας, όμως, τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες τόσο από την ολοκλήρωση της ς με τους εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο να έχει ολοκληρωθεί έως τις 18 του μήνα η για το νέο τριετές δάνειο προς τη χώρα, ώστε να αποφευχθεί η συμφωνία-γέφυρα, που θα την ανάγκαζε να ψηφίσει νέα , μόνο και μόνο για να της δοθούν κεφάλαια ώστε να καλυφθεί το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λήγει στις 20 Αυγούστου. Ομως, από πηγές των δανειστών προκύπτει ότι ο χρόνος πιθανότατα δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, εάν το χρονοδιάγραμμα που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργός Αλέξης να προχωρήσει σε εξπρές πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, «είναι πιθανόν να γίνουν το φθινόπωρο, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται, διότι είναι πολυπαραγοντικό». Η τελευταία αυτή αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου είχε, βεβαίως, ως σημείο αναφοράς και τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή πριν από τις 20 του μήνα, είτε για που θα συνοδεύουν τη συμφωνία-γέφυρα είτε για τη συνολική συμφωνία με τους εταίρους· ο κ. έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα θεωρήσει πως η κυβέρνηση έχει «πέσει» εάν στη συγκεκριμένη ψηφοφορία θετικά ψηφίσουν λιγότεροι από 120 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, η κ. Γεροβασίλη κατέστησε σαφές πως, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είτε το φθινόπωρο είτε τον Νοέμβριο –εάν ο πρωθυπουργός προκρίνει οι κάλπες να στηθούν αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και η ρύθμιση για το – θα ισχύσει το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που προβλέπει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο θα ανοίξει μετά τις προσεχείς εκλογές, παράλληλα με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στα της αντιπολίτευσης, και κυρίως στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Θα ήθελα να σημειώσω πως από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορούν να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση