Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κλούβες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν τη Βουλή για το συλλαλητήριο
Κλούβες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν τη Βουλή για το συλλαλητήριο

Κλούβες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν τη Βουλή για το συλλαλητήριο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να κατέβει σύσσωμος στο Σύνταγμα και να διατρανώσει την αντίθεσή του στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί μέσα στο Κοινοβούλιο. Γνωρίζουμε πλέον με ποιους έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να φυλαχθούμε».

Αυτό αναφέρεται σε νέο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή, που απηύθυναν –κυρίως μέσω Διαδικτύου– οι επιτροπές αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. σήμερα, παράλληλα δηλαδή με τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Καλούμε τον ελληνικό λαό σε μια ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή της κύρωσης της επαίσχυντης συμφωνίας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, οι οποίοι μάλιστα προτείνουν τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία να μη λειτουργήσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην παρουσιαστούν στις τους προκειμένου να μετάσχουν στο συλλαλητήριο. Περισσότερο επιθετικά είναι τα καλέσματα που απευθύνουν, μέσω των ιστοσελίδων τους, ακροδεξιές ομάδες. «Καλούμε όλους τους Ελληνες την Πέμπτη σε έναν ανένδοτο και ανυποχώρητο αγώνα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει (…). Το καθεστώς τους είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια. Μια μικρή ρωγμή ίσως αρκεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μία από τις ομάδες αυτές. «Ολοι μας μια γροθιά έξω απ' τη Βουλή την ώρα που εκείνοι θα είναι μέσα και θα απεργάζονται την προδοσία», γράφουν τα μέλη άλλης ομάδας. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό φυσικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο συλλαλητήριο της περασμένης ς θέτουν εκ νέου σε συναγερμό την Ελληνική Αστυνομία.

Υστερα από συσκέψεις στο αρχηγείο και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αποφασίστηκε η Βουλή να κυκλωθεί από κλούβες των ΜΑΤ και να δημιουργηθούν «νεκρές ζώνες» ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο, φραγμοί θα υπάρχουν επί της Βασ. Σοφίας στα «λουλουδάδικα» και στις οδούς Ηρώδου Αττικού και Κανάρη, ο Εθνικός Κήπος θα είναι κλειστός, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα υπάρχουν παραταγμένες και επί της λεωφόρου Αμαλίας, στο ύψος του Ζαππείου. Παρόμοιος ήταν ο σχεδιασμός των αστυνομικών μέτρων τις ημέρες ψήφισης των μνημονίων την περίοδο 2010-2012. Σε κλοιό ασφαλείας θα τεθεί το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και άλλα κυβερνητικά κτίρια που ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο ταραξιών σε περίπτωση επεισοδίων. Τέλος, στα σκαλιά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη θα τοποθετηθούν διπλές διμοιρίες των ΜΑΤ. Αυξημένες θα είναι και οι περιπολίες περιμετρικά των Εξαρχείων, καθώς κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της ς σημειώθηκαν επιθέσεις αναρχικών σε άτομα που έφευγαν από τη συγκέντρωση του Συντάγματος.

Χθες, η Ελληνική Αστυνομία, απαντώντας στην κριτική των τελευταίων ημερών για την αντίδρασή της στα επεισόδια της Κυριακής, έκανε λόγο για «άμεσο κίνδυνο εισβολής στο Κοινοβούλιο». Η ανακοίνωση είναι εκτενής και σε αυτήν το αρχηγείο επισημαίνει ότι «η ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις (…) επιχειρούσαν να εισέλθουν στον χώρο του Κοινοβουλίου».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Όχι στον πατριωτισμό που βρίσκεται αγκαλιά με τον εθνικισμό

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να είμαστε όλοι πατριώτες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε ξέρω αν υπάρχει πατριωτισμός που να μπορεί να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό του με τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία» ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα έδωσε η Ελλάδα στην τέχνη, τη φιλοσοφία και τη Δημοκρατία. Αλλά εμείς του ΣΥΡΙΖΑ κοιτάμε μπροστά. Είμαστε περήφανοι και γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων, κέντρο που δεν θα μπορέσει να γίνει αν κοιτάζει μόνο στον νότο και αν δεν έχει τον χώρο να επεκταθεί- όχι με την έννοια της διείσδυσης που ήθελε ο κ. Σημίτης- αλλά με πραγματική αντίληψη συνανάπτυξης».

«Στην Ευρώπη, οι συντηρητικές παρατάξεις κατέφυγαν τη γλύκα του εθνικισμού. Όχι μόνο για την οικονομική κρίση και τις ανισότητες. Ήταν και η αίσθηση ότι δεν ανήκουμε πουθενά, ότι δεν υπάρχει Δημοκρατία, ότι κανένας δεν μας ακούει. Και αυτό μεταστράφηκε σε εθνικισμό» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε: «Σήμερα, η ΝΔ έχει μετακινηθεί ακόμα πιο δεξιά. Στις ανισότητες που υφίστανται βάζει απέναντι μια νέα εικόνα για τις κοινότητες και το έθνος, μια εικόνα εθνικιστική. Το κάνει αυτό γιατί δεν μπορεί να δώσει στους πολίτες νέες θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να τους δώσει ισότητα, σχολεία, νοσοκομεία».

«Ξέρουμε ότι δεν μπορεί ο εθνικισμός να είναι η απάντηση απέναντι στην κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού και του μεσαίου χώρου, του κέντρου. Μπορεί να υπάρχει και άλλη λύση πέρα από τον Σαλβίνι, τον Σαμαρά και τον Όρμπαν. Και αυτή τη λύση πρέπει να αναζητήσουμε» επισήμανε.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως για να βρούμε αυτόν τον δρόμο πρέπει πρώτα να μελετήσουμε πέρα από τα σύνορά μας, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. «Αν είμαστε πολίτες του κόσμου, κατανοούμε καλύτερα πώς μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, από τον φραξιονισμό και τον τοπικισμό. Μπορούμε να είμαστε πολίτες του κόσμου γιατί μόνο τότε καταλαβαίνουμε ποιες αξίες μπορούν να ενώνουν τον κόσμο» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Προφανώς και δεν λύνονται τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής με αυτόν τον τρόπο μόνο. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει και ρεαλισμός. Υπάρχουν και όρια -όμως- και στον ρεαλισμό. Γιατί οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει το ένα μέρος σε κακή κατάσταση, δεν είναι συμφωνία, θα σου ξαναβγεί μπροστά».

«Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα στα Βαλκάνια»

«Όχι στις νέες διαχωριστικές γραμμές όπως αυτές που διαίρεσαν και τελικά κράτησαν πίσω την χώρα στα χρόνια της κρίσης» λένε 33 άνθρωποι της επιστήμης και των γραμμάτων παρεμβαίνοντας υπέρ της λύσης στο «Μακεδονικό».

«Το δίπολο ‘'προδότες – πατριώτες'', αφού έπληξε ανεπανόρθωτα την οικονομία ‘'μετακόμισε'' στα εθνικά ζητήματα εγκυμονώντας νέους, μεγαλύτερους ίσως, κινδύνους» επισημαίνουν οι 33 υπογράφοντες, τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους  να αφήσουμε πίσω τον εθνικισμό, τη δημαγωγία, τον φανατισμό, την πατριδοκαπηλία.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και οι 20 ομιλητές που τη Δευτέρα συμμετείχαν στην εκδήλωση του Ποταμιού στο με τίτλο «Εδώ μιλούν οι τολμηροί – Μακεδονικό: Η
συζήτηση που δεν έγινε».

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής τους, έχει ως εξής:

Σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι παγιωμένη η άποψη ότι τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» είναι καλύτερο να μη λύνονται. Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η συμφωνία με την Αλβανία, το Μακεδονικό μπορούν να αναμένουν αιωνίως μια καλύτερη συγκυρία, κάποιους ευνοϊκότερους συσχετισμούς, έναν ικανότερο ηγέτη στο τιμόνι. Στο μεταξύ, ας ευδοκιμούν ο εθνικισμός, η δημαγωγία, ο , η πατριδοκαπηλία.

Η Ιστορία όμως έχει δείξει πως όταν αφήνεις τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες, στο τέλος αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς με μια λύση που είναι χειρότερη από την προηγούμενη.   Στο Μακεδονικό, η παγίωση του προβλήματος το μόνο που κάνει είναι να χαρίζει στους γείτονες μας το όνομα «Μακεδονία», με το οποίο τους έχουν ήδη αναγνωρίσει οι περισσότερες χώρες του πλανήτη. Επιπλέον, διαιωνίζεται η πολιτική απομόνωσή της χώρας μας και φρενάρεται συνεχώς η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής Μακεδονίας.

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι όλες οι συμφωνίες είναι προϊόν συμβιβασμών. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει ένα αποδεκτό πλαίσιο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών και την ανάπτυξη των Βαλκανίων ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρώπης. Παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση τον πρόεδρο Ζάεφ να καταβάλλει έντιμες και τελικά επιτυχείς προσπάθειες για την εγκατάλειψη των αλυτρωτισμών, την   αλλαγή του Συντάγματος τους και την προσαρμογή του σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Είδαμε το κοινοβούλιο των γειτόνων μας να υπερψηφίζει την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους και την υιοθέτηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes.
Διαφωνούμε με τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς δεν επιδίωξε με τα άλλα κόμματα αδιαφορώντας για την οικοδόμηση της μέγιστης εθνικής συναίνεσης. Διαφωνούμε και με τη στείρα αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον.

Μεγάλοι χαμένοι μετά από όλα αυτά οι  Έλληνες πολίτες. Η δημόσια συζήτηση υποτάχθηκε στην κομματική στράτευση και έτσι δεν αναδείχθηκε τι πραγματικά αλλάζει και ποιες ευκαιρίες γεννιούνται. Οι ευαισθησίες, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις των Ελλήνων πολιτών δεν απαντήθηκαν, αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν για να χαραχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές όπως αυτές που διαίρεσαν και τελικά κράτησαν πίσω την χώρα στα χρόνια της κρίσης.  Το δίπολο «προδότες – πατριώτες», αφού έπληξε ανεπανόρθωτα την οικονομία «μετακόμισε» στα εθνικά ζητήματα εγκυμονώντας νέους, μεγαλύτερους ίσως, κινδύνους.

Η επίσημη πλέον παραδοχή των γειτόνων μας ότι οι ίδιοι δεν έχουν σχέση με την μακεδονική ταυτότητα της Βόρειας Ελλάδας, τον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά αυτής της περιοχής, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποσιωπάται στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. Όπως επίσης υποβαθμίστηκε και η εκ μέρους τους αναγνώριση ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.  Αντιθέτως, εθνικιστικές κραυγές και φοβικά αφηγήματα εκτόπισαν από το προσκήνιο τον κύριο στόχο της συμφωνίας που δεν είναι άλλος από την σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ως έλληνες πατριώτες και ευρωπαίοι πολίτες, έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον, χωρίς να αγνοούμε τα διδάγματα της Ιστορίας. Η οποία μας διδάσκει ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αλλά αντιθέτως ισχυροποιούμε τη θέση της χώρας μας και την ευημερία του λαού μας όταν οι πολιτικές δυνάμεις προκρίνουν το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι το δικό τους.

Το όπλο για να τα πετύχουμε αυτά, στη γεωπολιτικά ευαίσθητη γειτονιά μας, είναι να ενισχύουμε διαρκώς όσα μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα στα Βαλκάνια. Πρέπει να το κερδίσουμε.

• ο πρέσβης ε.τ. Αριστείδης Αγαθοκλής
• ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος
• ο επ.καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών Ιωάννης Αρμακόλας
• ο ιστορικός Θάνος Βερέμης
• ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης
• η δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη
• ο Νίκος Δήμου
• ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αλέξης Ηρακλείδης
• η δημοσιογράφος Ελιζαμπέττα Καζαλόττι
• ο ιστορικός τέχνης Κωστής Ν.Καζαμιάκης
• ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης
• ο αν. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιάννης Κωνσταντινίδης
• ο δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος
• η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη
• ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος
• ο Πέτρος Μάρκαρης
• ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής
• ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνόπολις Κωστής Μπιτζάνης
• η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελένη Μυριβήλη
• ο Δρ Πυρηνικής Φυσικής Παντελής Οικονόμου
• ο οικονομολόγος Γιάννης Παπανικολάου
• ο συγγραφέας Μάκης Παπούλιας
• ο Διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο Αναστάσης Περράκης
• ο πρ. αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης,
• ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος,
• ο επ. καθηγητής Οικονομικών Πλάτων Τήνιος
• η συγγραφέας- δημοσιογράφος Σώτη Τριανταφύλλου
• ο πρόεδρος του Λουκάς Τσούκαλης
• ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης Χαρίδημος Τσούκας
• ο εκδότης Τάκης Φραγκούλης
• ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Φραντζολάς
• ο καθηγητής ΜΜΕ Δημήτρης Ψυχογιός
• ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει «ναι» στη Συμφωνία

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζοντας ότι πατριωτική στάση είναι με όρους ρεαλιστικούς να δοθεί λύση.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι από τη πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι η Συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση ενώ επεσήμανε ότι η στήριξη της δεν σημαίνει και στήριξη στη κυβέρνηση με την οποία είναι απέναντι.

«Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για αυτό. Σύνθετη ονομασία έναντι όλων με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του συντάγματος. Αυτή ήταν διαχρονικά η πάγια διαμορφωμένη εθνική θέση», τόνισε και πρόσθεσε:

«Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα πρέπει να μείνουν έξω από μικροπολιτικές και να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος. Είναι μια ιστορική στιγμή και οφείλουμε όλοι να το αποδείξουμε».

«Πάγια θέση μου ήταν η Ελλάδα να είναι η αφετηρία της ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την προοπτική της ειρήνης. Μια Συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Και δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μιλήσει με μεγαλύτερη γενναιότητα για ορισμένα ζητήματα ενώ τόνισε ότι η συζήτηση γίνεται σε ένα ζοφερό τοπίο με συγκρούσεις και μικροπολιτικές στοχεύσεις με αποτέλεσμα να σπέρνουν το μίσος και να καταλύουν κάθε διαμορφωμένη εθνική γραμμή που υπήρχε.

«Θα ήταν πράγματι διαφορετικά τα πράγματα αν η κυβέρνηση επιδίωκε τη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, όμως είχε το πρόβλημα του κ. Καμένου και επέλεξε να λειτουργήσει χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση. Από την άλλη η ΝΔ διολίσθησε σε μία αδικαιολόγητη θέση επιχειρώντας να κερδοσκοπήσει εκλογικά υπηρετώντας τον εθνολαϊκισμό. Η παράταση όμως του προβλήματος μόνο τα Σκόπια θα εξυπηρετούσε», επεσήμανε και συνέχισε:

«Η Βόρεια Μακεδονία ήταν πάγια εθνική θέση. Υποστηρίζω σταθερά μια κοινή θέση που θα δημιουργήσει ισχυρή ασπίδα κατά της επιθετικότητας της ς. Η διαιώνιση του προβλήματος τροφοδοτεί το μίσος και το φανατισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματική πατριωτική στάση είναι με όρους ρεαλιστικούς και όχι με ρητορική που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει σε ακραίες απόψεις, να δοθεί λύση».

Εν κατακλείδι, «η Ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όλους όσους παίρνουν καθαρή θέση. Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ της Συμφωνίας. Δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση, είμαστε σταθερά απέναντι της και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Δεν είναι όμως δυνατό τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού. Όποιος δεν ψηφίσει τη Συμφωνία να θεωρείται ότι είναι με τη ΝΔ και όποιος την ψηφίσει να θεωρείται ότι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους ας επιστρέψει η κοινή λογική. Και να αντιμετωπίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να μην εμποδίσει η χώρα μας την επίλυση του Μακεδονικού και παγιώσει αδιέξοδα. Να κρατήσουμε μια πραγματικά πατριωτική στάση, να αντιταχθούμε στον εθνικισμό σε μια περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση. Να συμβάλουμε εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς. Είναι μια ιστορική στιγμή να πούμε όχι σε ένα νέο εθνικό διχασμό, να πάρουμε αποφάσεις αψηφώντας το κομματικό κόστος» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Λυκούδης: Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι «υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» τονίζοντας ότι «ο χρόνος θα δείξει αν έχει και ιστορική ανθεκτικότητα».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξ ορισμού αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Δύσκολου, αλλά αναγκαίου. Ούτε θριαμβολογίες και εργαλειοποίηση της από πλευράς κυβέρνησης χρειάζονται ούτε και κινδυνολογίες από την αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «αρχή μιας νέας εποχής», σημειώνοντας ότι «έχει θετικό άξονα ως προς την ονομασία, που αποτελούσε πάγια εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

Έμφαση έδωσε, επίσης, στην εθνική συνεννόηση και συναίνεση, ενώ τόνισε την ανάγκη να πάψουν όλες οι πλευρές «να ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

«Δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Απαιτείται από όλους σεβασμός στις αντίθετες απόψεις, διαφορετικά θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εθνικές και επικίνδυνες περιπέτειες», επισήμανε.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση