Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Κ. Αγοραστός: «Να διατηρηθεί και μετά το 2019 ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Περιφερειών από το Ελεγκτικό Συνέδριο»
Κ. Αγοραστός: «Να διατηρηθεί και μετά το 2019 ο προληπτικός έλεγχος  των δαπανών των Περιφερειών από το Ελεγκτικό Συνέδριο»

Κ. Αγοραστός: «Να διατηρηθεί και μετά το 2019 ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Περιφερειών από το Ελεγκτικό Συνέδριο»

Να διατηρηθεί και μετά το 2019 ο προληπτικός των δαπανών των Περιφερειών και των νομικών προσώπων τους (ΝΠΔΔ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο  αλλά με γρήγορες διαδικασίες ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον».

«Εμείς στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θέλουμε γρήγορους και ουσιαστικούς ελέγχους παντού, θέλουμε απόλυτη διαφάνεια, όλα να είναι στο », επισήμανε ο  Κ. Αγοραστός αναδεικνύοντας και τη συνετή οικονομική διαχείριση των Περιφερειών, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν χρωστούν ούτε ευρώ».

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

«Ο προληπτικός των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο θωρακίζει την αιρετή Περιφέρεια, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει τη νομιμότητα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο  Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:

«Πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας αλλά με γρήγορες διαδικασίες. Επανειλημμένα, με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ, έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία θα επανεισαχθεί η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου δαπανών των Περιφερειών και με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, θεωρούμε ότι η Πολιτεία κινείται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η προβλεπόμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στους Ο.Τ.Α., από 1.1.2019, φρονούμε ότι θα επαναφέρει προβλήματα και δυστοκίες, συνεπώς κρίνουμε επιβεβλημένο και ζητούμε να επανεξεταστεί».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του προληπτικού ελέγχου δαπανών των ΟΤΑ, ο κ. Αγοραστός επισήμανε στην ομιλία του:«Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας, διαμορφώνει θεσμικά το δημοσιονομικό σύστημα ελέγχου και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διενέργεια του προληπτικού ελέγχου δαπανών των Ο.Τ.Α. από τους δικαστικούς λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι απολαμβάνουν εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, εξασφαλίζει την αμερόληπτη κρίση των κρινόμενων διαφορών και ελέγχων, με γνώμονα τη νόμιμη και κανονική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Κατόπιν της διεξαγωγής του προληπτικού ελέγχου, η ορθότητα της κρίσης για τη θεώρηση του χρηματικού εντάλματος, δεν είναι δυνατό να αμφισβητηθεί ούτε και από το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά το κατασταλτικό του έλεγχο, καθώς η πράξη θεώρησης του χρηματικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ανέκκλητη και επέχει θέση δεδικασμένου, με συνέπεια την οριστική απαλλαγή του διατάκτη και του υπολόγου της σχετικής δαπάνης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, με τον προληπτικό έλεγχο διασφαλίζεται η ορθή χρήση του δημοσίου χρήματος, η αποτροπή εμφάνισης κρουσμάτων διαφθοράς και ανισότητας. Η ανισότητα προάγει τη διαφθορά, διαιωνίζει τη φτώχεια και υπονομεύει την πίστη στη Δημοκρατία.

Με τον προληπτικό έλεγχο διασφαλίζεται ταυτόχρονα και η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της χώρας, καθώς οι ανάδοχοι των συμβάσεων δεν θα ανησυχούν ότι μπορεί να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρηματικά ποσά που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όταν θα διεξαχθεί ο κατασταλτικός έλεγχος».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναφέρθηκε και στην έκδοση από τη «Νομική Βιβλιοθήκη» του υ «Ελεγκτικό Συνέδριο και Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπό την επιμέλεια της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  Γεωργίας Μαραγκού και με τη συνεργασία λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Πανεπιστημιακών κι εξέφρασε την άποψη πως «θα αποτελέσει ουσιαστικό βοήθημα επιστημονικής ενημέρωσης για τους νομικούς αλλά και για τα υπηρεσιακά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Δήλωση-σχόλιο προέδρου Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστού
για τις του πρωθυπουργού Α. στο Υπουργείο Εσωτερικών

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε:«Στη χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού «τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά», συμπληρώνουμε «και δεν πρέπει να μείνει όπως παλιά»: από τα συνθήματα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις, από τις εξαγγελίες σε συγκεκριμένα σχέδια, από τα λόγια στα έργα.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της από καιρό τις τεκμηριωμένες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει δηλαδή πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή «τίποτε δεν μπορεί να μείνει όπως παλιά»:
-ούτε τα θεσμικά και λειτουργικά εμπόδια που διαρκώς θέτει η κεντρική στην Αυτοδιοίκηση,
-ούτε η δραστική περικοπή της χρηματοδότησης,
-ούτε η διαρκής μείωση του προσωπικού και ιδίως του εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής,
-ούτε το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» με τις αρμοδιότητες.

Συνεπώς, πρέπει – και μένει – να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση για τις επιβεβλημένες θεσμικές τομές ώστε οι Περιφέρειες:
-Να αποκτήσουν κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή να θέτουν κανόνες δικαίου με τους οποίους ρυθμίζουν ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους και οι οποίοι (κανόνες) έχουν ισχύ αντίστοιχη με τους κανόνες που θεσπίζει το κεντρικό κράτος.
-Να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή σταθερές και δυναμικές πηγές εσόδων, ώστε να πάψουν να εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος.
-Να είναι κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες.
-Να αναλάβουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες δεν ανήκουν στο «σκληρό» πυρήνα του κράτους.
-Να έχουν τη δυνατότητα με καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία να διαδραματίσουν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Στις Περιφέρειες θέλουμε δράσεις με ταχύτητα που να οδηγούν σε οικονομική αποδοτικότητα, κυβερνητική και περιφερειακή αποτελεσματικότητα, υποδομές, παραγωγική αποτελεσματικότητα.
Ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά, Περιφέρειες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή καθώς και κοινωνικής αλληλεγγύης στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη: αυτός είναι ο πιο γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να γίνει πράξη η παραγωγική ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση