Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Ιστορικό υγείας με ένα κλικ
Ιστορικό υγείας με ένα κλικ

Ιστορικό υγείας με ένα κλικ

Ενας κωδικός και μία σύνδεση στο Διαδίκτυο, αντί για φακέλους με τυπωμένες τις ιατρικές ; Οχι απλώς εφικτό αλλά και επιβεβλημένο. Από την άνοιξη και με την ευκαιρία της οργάνωσης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να θέσει σε λειτουργία τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για όλους τους πολίτες χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συνοδεύει τον πολίτη στη «διαδρομή του» στην Φροντίδα Υγείας και θα περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, στις οποίες έχει υποβληθεί και τα αποτελέσματα αυτών αλλά και τα στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών). Ο,τι δηλαδή απαιτείται προκειμένου ένας γιατρός να έχει άμεση και πλήρη για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής αλλά και για να αποφεύγονται «διπλές» . Ο ίδιος ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση στον φάκελό του με τη χρήση κωδικού. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, θα είναι ο ίδιος κωδικός που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (Τaxis).

Το «φακέλωμα» με τις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις θα γίνει από τον οικογενειακό γιατρό είτε των Τοπικών Μονάδων Υγείας είτε τον ιδιώτη –συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ– οικογενειακό γιατρό. Οπως επισήμανε ο κ. Βαρδαρός, ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς που στελεχώνουν τις πρώτες να κρατούν το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που εγγράφονται σε αυτές σε μορφή που να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο. Σημειώνεται ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η λειτουργία περίπου δέκα . Εως τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν «ανοίξει» τουλάχιστον 100 μονάδες, ενώ συνολικά θα λειτουργήσουν 239 μονάδες σε αστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με παθολόγους/γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που θα καλύψουν ως τον πληθυσμό σε περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν ή δεν επαρκούν οι . Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες.

Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό και φυσικά τον ίδιο τον πολίτη, πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο θα μπορεί να έχουν και άλλοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη χρήση των κωδικών που λαμβάνουν κατά την πιστοποίησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προϋπόθεση για την πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας άλλου –πλην του οικογενειακού– γιατρού είναι να δώσει ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή του ο πολίτης.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Aνοίγει τις πύλες του την Κυριακή ο ναός Αγίου Νικολάου Παλιουρίου Βόλου - https://t.co/qV3ia6Hdig… -

  • Όχημα με ηλικιωμένο οδηγό προσέκρουσε σε σταθμευμένα οχήματα #τροχαίοατύχημα - https://t.co/R6TYgPsPIT -

  • #φωτιά σε διαμέρισμα στον οικισμό Ξηροκάμπου #φωτιά - https://t.co/H1jdxlQ7PJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση