Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εισπρακτική αποτυχία η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
Εισπρακτική αποτυχία η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Εισπρακτική αποτυχία η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Η έγινε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που απεμπόλησε το δικαίωμα να διατηρεί ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για μία γεωγραφική περιοχή της χώρας –εν προκειμένω τη νησιωτική – γιατί οι δανειστές πίστευαν ότι από την των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ θα έμπαιναν στα έως και 250 εκατ. ευρώ. Εκ των υστέρων προκύπτει ότι το θετικό δημοσιονομικό μόνο θεωρητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ στην πράξη είναι αβέβαιο αν έχει εισρεύσει στο κρατικό ταμείο έστω και ένα ευρώ παραπάνω σε σχέση με το καθεστώς που υπήρχε μέχρι και το 2016.

Οπως παραδέχονται οι ίδιες οι σε έρευνα που διενεργήθηκε στα νησιά του Αιγαίου από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ), η των συντελεστών έχει οδηγήσει σε διόγκωση της φοροδιαφυγής και σε μείωση των εσόδων όπως αποτυπώνονται στα βιβλία των εταιρειών. Η βρίσκει και πάλι μπροστά της το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Αφού ενέδωσε τότε, θα πρέπει να πείσει τους δανειστές να παρατείνουν τους χαμηλούς συντελεστές για ακόμη έναν χρόνο, προκειμένου να μην πληγούν και οι τελευταίοι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας.

Η δεν είναι η μοναδική χώρα με ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά έγινε η μοναδική που το… εγκατέλειψε. Υποτίθεται ότι με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα έμπαινε τέλος στο φορολογικό αρμπιτράζ (δηλαδή, στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τιμολογούν στα νησιά και να κερδίζουν από τη διαφορά του ΦΠΑ) και θα ενισχύονταν τα φορολογικά έσοδα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, ενώ στην εισπρακτική… αποτυχία του μέτρου στηρίζεται τώρα η για να αποφύγει και το νέο κύμα αυξήσεων από το στα 36 νησιά. Οπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΟΦΟΜ, «ακόμη και αν δεν υπήρχε ο παράγοντας της αύξησης της παραβατικής συμπεριφοράς, τα επιπλέον έσοδα από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υπερβούν τα 68 εκατ. ευρώ. Ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που πηγάζει από τα νησιά του Αιγαίου μετά βίας ξεπερνάει τα 160 εκατ., όταν τα συνολικά έσοδα του ΦΠΑ της χώρας ανέρχονται περίπου στα 14 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση