Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ισπανική δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ
Ισπανική δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ισπανική δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Η ισπανική δυναστεία του ευρωπαϊκού καλά κρατεί. Κατακτώντας το τρίτο της στα τέσσερα πρόσφατα Ευρω και το όγδοο (3 χρυσά, 3 ασημένια, 2 χάλκινα) σε εννιά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1999 και έπειτα, η δικαίως χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία ομάδα του 21ου αιώνα, με τις επιδόσεις της να θυμίζουν εκείνες άλλων εποχών της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας. Μέσα στις πρόσφατες της υπάρχουν και ένα σε Μουντομπάσκετ (2006) και δύο ασημένια (2008, 2012) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς θα μπορούσε μία ομάδα να αντισταθεί σε μία τέτοια υπερδύναμη; Εστω κι αν αυτή η ομάδα ονομάζεται Λιθουανία και έχει όλη τη διάθεση να παλέψει για το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ της ς. Μόχθησε, προσπάθησε, αλλά η υπέρβασή της σταμάτησε πάνω στους «φούριας ρόχας», οι οποίοι επικράτησαν με 80-63 και κατέκτησαν ακόμα μία κορυφή, την οποία πρώτος πάτησε ο σπουδαίος Πάου Γκασόλ. Ο σέντερ των Σικάγο Μπουλς κάλυψε κάθε κενό που είχε η ισπανική ομάδα, αγωνίστηκε με τη στόφα πραγματικού ηγέτη και ανακηρύχθηκε ως ο απόλυτος MVP. Και χθες ήταν αυτός που φρόντισε να διαλύσει κάθε ελπίδα των Λιθουανών σημειώνοντας 25 πόντους και μαζεύοντας 12 ριμπάουντ. Η «Λιέτουβα» όσο μπορούσε, άντεξε. Πάρα το τραγικό ξεκίνημά της (23-8), μάζεψε τη διαφορά στο ημίχρονο (41-33) ελπίζοντας σε ένα ακόμη θαύμα, όπως στον ημιτελικό με την , όταν από τη θέση του αουτσάιντερ, υπέταξε τους «πλάβι». Θαύματα, όμως, δεν γίνονται κάθε μέρα και στο τρίτο δεκάλεπτο, οι Ισπανοί συντήρησαν και αύξησαν σταδιακά τη διαφορά η οποία «έκλεισε» στους 17 πόντους. Μια βαθιά υπόκλιση, όμως, αξίζει και στους Λιθουανούς οι οποίοι με ένα μέτριο ρόστερ και αρκετές ελλείψεις, κατάφεραν και έφθασαν έως τη δεύτερη θέση του βάθρου.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γκασόλ 25 (1), Φερνάντεθ 11 (1), Ροντρίγκεθ 4, Ερνανγκόμεζ, Ρίμπας 5 (1), Ρέγιες 8, Κλαβέρ 7 (1), Σαν Εμετέριο, Γιουλ 12 (2), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 8 (2), Βίβες.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καλνιέτις 13 (3), Γκαΐλιους 1, Ματσιούλις 8 (1), Σεϊμπούτις 13 (2), Σαμπόνις, Καβαλιάουσκας 4, Γιανκούνας 3, Γιαφτόκας, Βαλαντσιούνας 10, Κουζμίνσκας 8, Μιλάκνις 3 (1), Λεκαβίτσιους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση