Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΙSI για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: «Γελοίοι» οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας
ΙSI για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: «Γελοίοι» οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας

ΙSI για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: «Γελοίοι» οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας

Παρέμβαση υπέρ του πρώην επικεφαλής της , Ανδρέα εωργίου, για την γνωστή υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010 – 2015 πραγματοποίησε το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο.

Το Ινστιτούτο υπογραμμίζει πως βάσει επιστημονικών αξιολογήσεων, τα εν λόγω στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό και το ελληνικό χρέος ήταν συνεπή τόσο με τα διεθνή, όσο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ήταν καλής ποιότητας και, όπως αναφέρει, έχουν πλήρως επικυρωθεί από τη Eurostat από τον οέμβριο του 2010 και για 12 συνεχόμενες αξιολογήσεις.

 Παράλληλα, συνεχίζει, «έχουν χρησιμοποιηθεί κατ΄ επανάληψη από τις ελληνικές αρχές ως βάση για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη χορήγηση των σημαντικών δανείων που παρέχονται στην ». «Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί συνωμοσίας φαίνονται γελοίοι στους διεθνείς παρατηρητές», προσθέτει.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ακόμη πως μόνο αξιόπιστες στατιστικές μπορούν να αποτελέσουν βάση για ορθές αποφάσεις και να βοηθήσουν την μακροπρόθεσμα, καθώς, όπως τονίζει, θα παρέχουν καλύτερες μετρήσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ακόμη, εκφράζει την «έντονη ανησυχία του» για τις των Ανδρέα εωργίου, Αθανασίας Ξενάκη και Κώστα Μελ, στελεχών της , «που έκαναν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό, ακεραιότητα και τήρηση των διεθνών προτύπων, ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις» και υποστηρίζει ότι αυτή, όχι μόνο δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής δίωξης, αλλά θα πρέπει να επαινεθεί.

Καταλήγοντας το Ινστιτούτο, προτρέπει τις ελληνικές αρχές να θέσουν στο αρχείο την υπόθεση, να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές των επίσημων στατιστικών του ΟΗΕ και να προστατέυσουν όσους υποστηρίζουν τις αρχές αυτές και την επαγγελματική δεοντολογία.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση