Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΙSI για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: «Γελοίοι» οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας
ΙSI για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: «Γελοίοι» οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας

ΙSI για υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: «Γελοίοι» οι ισχυρισμοί περί συνομωσίας

Παρέμβαση υπέρ του πρώην επικεφαλής της , Ανδρέα Γεωργίου, για την γνωστή υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010 – 2015 πραγματοποίησε το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο.

Το Ινστιτούτο υπογραμμίζει πως βάσει επιστημονικών αξιολογήσεων, τα εν λόγω στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό και το ήταν συνεπή τόσο με τα διεθνή, όσο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ήταν καλής ποιότητας και, όπως αναφέρει, έχουν πλήρως επικυρωθεί από τη από τον Νοέμβριο του 2010 και για 12 συνεχόμενες αξιολογήσεις.

 Παράλληλα, συνεχίζει, «έχουν χρησιμοποιηθεί κατ΄ επανάληψη από τις ελληνικές αρχές ως βάση για τις που οδήγησαν στη χορήγηση των σημαντικών δανείων που παρέχονται στην Ελλάδα». «Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί συνωμοσίας φαίνονται γελοίοι στους διεθνείς παρατηρητές», προσθέτει.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ακόμη πως μόνο αξιόπιστες στατιστικές μπορούν να αποτελέσουν βάση για ορθές αποφάσεις και να βοηθήσουν την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, καθώς, όπως τονίζει, θα παρέχουν καλύτερες μετρήσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ακόμη, εκφράζει την «έντονη ανησυχία του» για τις διώξεις των Ανδρέα Γεωργίου, Αθανασίας Ξενάκη και Κώστα Μελφέτα, στελεχών της , «που έκαναν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό, ακεραιότητα και τήρηση των διεθνών προτύπων, ανεξάρτητα από πολιτικές » και υποστηρίζει ότι αυτή, όχι μόνο δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής δίωξης, αλλά θα πρέπει να επαινεθεί.

Καταλήγοντας το Ινστιτούτο, προτρέπει τις ελληνικές αρχές να θέσουν στο αρχείο την υπόθεση, να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές των επίσημων στατιστικών του και να προστατέυσουν όσους υποστηρίζουν τις αρχές αυτές και την επαγγελματική δεοντολογία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνελήφθησαν μη τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορωναϊό #κορωναϊός - https://t.co/O4mjZMBaED -

  • Η 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στον Βόλο - https://t.co/af81X7W6PU… -

  • Έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε #νεκρόςάνδρας - https://t.co/4viIiG64Yk -

"Αλιεύοντας" την είδηση