Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υπουργοί και αιρετοί σταματούν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Υπουργοί και αιρετοί σταματούν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Υπουργοί και αιρετοί σταματούν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ήταν όλοι εκεί. Ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και κάποιοι βουλευτές της περιοχής. Οταν οι μπουλντόζες έφθασαν στην περιοχή «Περιβολάκια» της Ραφήνας, από κοινού με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της περιοχής έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τις εμποδίσουν. Φώναξαν, έσπρωξαν, απείλησαν, λιποθύμησαν μπροστά στις ρόδες. Και τελικά τα κατάφεραν.

Τις επόμενες ημέρες ξεκίνησε η… δεύτερη φάση του «αγώνα»: τηλέφωνα σε υπουργούς και βουλευτές. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ: λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (που είναι υπεύθυνη για κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλό) να αναβάλει επ’ αόριστον την κατεδάφιση στη Ραφήνα (να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την ιστορία το υπουργείο Περιβάλλοντος λάμπει διά της απουσίας του). «Επειδή η περιοχή αυτή (σ.σ. τα Περιβολάκια Ραφήνας) είναι ένας ολόκληρος συνοικισμός και τα αυτά (σ.σ. τα προς κατεδάφιση αυθαίρετα) βρίσκονται ανάμεσα στα του, αποφασίσαμε να μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να δημοσιευτούν οι δασικοί χάρτες», λέει στην «Κ» ο κ. Κουρουμπλής. «Η Πολιτεία πρέπει κάποτε να πάρει τις ευθύνες της. Η Πολιτεία έδωσε δικαίωμα να γίνουν οικόπεδα και να κατατμηθούν και έρχεται μετά από τόσα χρόνια να διώξει τους ανθρώπους».

Φταίνε οι δασικοί χάρτες!

Ανάλογες είναι και οι απόψεις του βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, ο οποίος πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Ραφήνα. «Αν δεν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο» λέει στην «Κ». «Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν εδώ και 30 χρόνια. Πρέπει οι κατεδαφίσεις να σταματήσουν, είναι απάνθρωπες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι και συνταξιούχοι, η περιοχή είναι πλέον συνοικισμός. Το τόσα χρόνια δέχεται ότι είναι σύννομοι, έχουν δρόμους, τηλέφωνα, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ». Πιο «προχωρημένη» είναι η της Περιφέρειας Αττικής. Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου προειδοποίησε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να σταματήσουν άμεσα… όλες τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική! «Σας ενημερώνουμε ότι οι εντολές κατεδαφίσεων συνεχίζονται, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Ηδη έχει σταλεί νέα εντολή κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής στη θέση Πράσινος Λόφος της κοινότητας Αρτέμιδας (Λούτσας) στην Ανατολική Αττική για τις 19/10/2015» αναφέρει στη χθεσινή του επιστολή. «Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και είναι εξαιρετικά πιθανός ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων λόγω της μεγάλης αντίδρασης – αγανάκτησης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία. Παρακαλούμε μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος να δοθεί προσωρινή αναστολή» καταλήγει.

Οι παραδοξότητες στην υπόθεση αυτή είναι πολλές. Τι κι αν τα επίμαχα κτίρια στα Περιβολάκια της Ραφήνας έχουν χαρακτηριστεί οριστικά και τελεσίδικα αυθαίρετα (δηλαδή με αποφάσεις δικαστηρίων) από το 1994; Ο υπουργός, οι βουλευτές και οι λοιποί προστάτες των παρανομούντων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση βρίσκεται σε κάποιου είδους αδιευκρίνιστη εκκρεμότητα. Το δε επιχείρημα περί δασικών χαρτών είναι επιεικώς αστείο, για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση… του τι είναι ένας δασικός χάρτης. Στη διαδικασία κατάρτισης ενός δασικού χάρτη, λοιπόν, οι πράξεις χαρακτηρισμού των δασαρχείων (δηλαδή τι θεωρείται δασικό και τι όχι, βάσει του οποίου εκδίδονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, οι διοικητικές αποβολές κ.λπ.) λαμβάνονται ως δεδομένα, δηλαδή δεν αλλάζουν. Επομένως, ο δασικός χάρτης της Ραφήνας δεν πρόκειται να δείξει κάτι διαφορετικό. Να σημειωθεί δε ότι όλοι οι δασικοί χάρτες της Ανατολικής Αττικής έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις υπηρεσίες του κράτους από τον Μάιο του 2010, όμως δεν έχει αναρτηθεί (ή κυρωθεί) ούτε ένας!

Εν πάση περιπτώσει, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (μαζί με κάποιες, ελάχιστες άλλες στην υπόλοιπη χώρα) ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς. Οι προσπάθειές της αντί να τυχαίνουν της απόλυτης υποστήριξης των εκάστοτε κυβερνώντων και τοπικών αρχόντων, υπονομεύονται.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση