Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υποκλοπές: ζητούνται εξηγήσεις από Βερολίνο
Υποκλοπές: ζητούνται εξηγήσεις από Βερολίνο

Υποκλοπές: ζητούνται εξηγήσεις από Βερολίνο

Την έμμεση, πλην σαφή ενόχλησή της εκφράζει η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο παρακολούθησης της πρεσβείας της Ελλάδας στο από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Spiegel το περασμένο Σάββατο. Η , διά της διπλωματικής οδού, έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση επί του θέματος.

«Μεταξύ εταίρων ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στους οποίους έχει, κατ’ επανάληψη, αναφερθεί η γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για παραβίαση των κανόνων αυτών από άλλες χώρες», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρας. Αφησε εν ολίγοις να εννοηθεί ότι και η ίδια η Γερμανία είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως όταν ήλθαν στη στοιχεία περί παρακολούθησης από τις ΗΠΑ. «Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης, προς την οποία ήδη έχει εγερθεί το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σχολίαζε το δημοσίευμα του Spiegel, λέγοντας ότι η παρακολούθηση φιλικών κρατών δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND). Οπως διευκρίνισε, η BND λαμβάνει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ένα συγκεκριμένο «προφίλ εντολής», το οποίο περιγράφει τη στάση που πρέπει να τηρήσει η υπηρεσία πληροφοριών έναντι κρατών, προσώπων ή άλλων οργανισμών που πιθανώς εμπίπτουν σε τέτοιου είδους αρμοδιότητες. «Η κυβέρνηση εκφράζεται απέναντι στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου κατά τις απόρρητες συνεδριάσεις τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την BND για τα θέματα τα οποία αναφέρονται στον Τύπο και έχουμε δώσει εντολή για πλήρη διαλεύκανση της πολύπλοκης κατάστασης», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω  «5ης Ανάβαση Ελασσόνας» #ΑνάβασηΕλασσόνας - https://t.co/BVqNEamPXv -

  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου #ΚέντροΥγείαςΣκοπέλου - https://t.co/HrXsiUTRSp -

  • Σύλληψη νεαρού Βούλγαρου στις #Μικροθήβες #Μικροθήβες - https://t.co/rqp2nYjZbB -

"Αλιεύοντας" την είδηση