Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υποκλοπές: ζητούνται εξηγήσεις από Βερολίνο
Υποκλοπές: ζητούνται εξηγήσεις από Βερολίνο

Υποκλοπές: ζητούνται εξηγήσεις από Βερολίνο

Την έμμεση, πλην σφή ενόχλησή της εκφράζει η για το ενδεχόμενο παρακολούθησης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Spiegel το περασμένο Σάββατο. Η Ελλάδα, διά της διπλωματικής οδού, έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από τη γερμανική επί του θέματος.

«Μεταξύ εταίρων ισχύουν συγκεκριμένοι συνς και δεοντολογίας, στους οποίους έχει, κατ' επανάληψη, αναφερθεί η γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για παραβίαση των κανόνων αυτών από άλλες χώρες», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ν. Κούτρας. Αφησε εν ολίγοις να εννοηθεί ότι και η ίδια η είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως όταν ήλθαν στη στοιχεία περί παρακολούθησης από τις ΗΠΑ. «Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης, προς την οποία ήδη έχει εγερθεί το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σχολίαζε το δημοσίευμα του Spiegel, λέγοντας ότι η παρακολούθηση φιλικών κρατών δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND). Οπως διευκρίνισε, η BND λαμβάνει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ς ένα συγκεκριμένο «προφίλ εντολής», το οποίο περιγράφει τη στάση που πρέπει να τηρήσει η υπηρεσία πληροφοριών έναντι κρατών, προσώπων ή άλλων οργανισμών που πιθανώς εμπίπτουν σε τέτοιου είδους αρμοδιότητες. «Η κυβέρνηση εκφράζεται απέναντι στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου κατά τις απόρρητες συνεδριάσεις τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την BND για τα θέματα τα οποία αναφέρονται στον Τύπο και έχουμε δώσει εντολή για πλήρη διαλεύκανση της πολύπλοκης κατάστασης», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση